Drugi najsmaczniejszy owoc na świecie
Truskawka kaszubska zajmuje drugie miejsce w rankingu 100 najlepszych owoców na świecie, sporządzonym przez portal kulinarny TasteAtlas. Portal uznał, że uprawiane na terenie powiatów kartuskiego, kościerskiego i bytowskiego truskawki odmian Elsanta, Honeoye i Senga Sengana, zawierają więcej cukru niż inne odmiany tych owoców, co czyni je wyjątkowymi pod względem specyficznego smaku.
Ich smak krytycy kulinarni z TasteAtlas oceniają, jako słodki, aromatyczny i zrównoważony, przypominający smak truskawek leśnych. Ten typowy owoc z regionu Kaszub, można spożywać samodzielnie lub w różnych słodkich deserach i ciastach.
W ocenie portalu, Kaszëbskô malëna ustępuje w smaku jedynie greckim brzoskwiniom odmiany Naoussas oraz aromatycznym mandarynkom z greckiej wyspy Chios. Smak wszystkich tych owoców oceniony został na 4,7 w pięciogwiazdkowej skali.

Kaszubska truskawka owocem chronionym
Truskawka z Pojezierza Kaszubskiego wyróżnia się spośród innych polskich truskawek również tym, że jej nazwa została zastrzeżona w UE i dzięki temu podlega prawnej ochronie. Konkretnie, nazwy „truskawka kaszubska” i „kaszëbskô malëna” zostały zarejestrowane w UE jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), co oznacza, że można je stosować wyłącznie w przypadku truskawek uprawianych przez producentów, którzy posiadają certyfikat lub świadectwo jakości potwierdzające spełnienie szczegółowych wymagań zgodnych ze specyfikacją.
Truskawkę kaszubską charakteryzuje wyższy poziom cukru w owocach. Jest on wynikiem oddziaływania klimatu Pojezierza Kaszubskiego, który cechuje krótszy niż w innych regionach okres wegetacji (180-200 dni), ale też duże dobowe wahania temperatury (chłodne noce i ciepłe dni), dzięki czemu owoce te dojrzewają później niż w innych regionach, są słodsze, mają też charakterystyczny aromat.
Truskawki te nie potrzebują też żyznej ziemi, najważniejsza jest dla nich duża wilgotność, którą zapewniają deszcze i magazynujące nadmiar wody polodowcowe jeziora, których na Kaszubach wiele. Kąpiele słoneczne zapewnia im ukształtowanie terenu – truskawki sadzi się na stokach, aby mimo zmiennych temperatur mogło je ogrzać słońce.
CZYTAJ TAKŻE: Truskawka kaszubska to jeden z najczęściej fałszowanych produktów rolnych w Polsce
Najstarsze „dożynki” truskawkowe
- Z ogromną radością zapraszam Państwa na wyjątkowe wydarzenie – już 21 i 22 czerwca na Złotej Górze koło Kartuz odbędzie się Truskawkobranie. To wielkie święto truskawki kaszubskiej - najstarsze „dożynki truskawkowe” na Pomorzu, a być może również w całej Polsce. Tradycja tej imprezy sięga 1971 roku i odbędzie się ona już po raz 47. Truskawka kaszubska to prawdziwa duma regionu i – według wielu – największe naturalne bogactwo Kaszub. Kaszëbskô malëna uchodzi za najsłodszą i najsmaczniejszą spośród wszystkich truskawek, o czym świadczy m.in. zdobyte w tym roku drugie miejsce w prestiżowym rankingu najlepszych owoców świata
mówi Mieczysław Grzegorz Gołuński, burmistrz Kartuz
- Truskawkobranie jest swoistym hołdem dla truskawki kaszubskiej, jej producentów oraz miłośników. W tych dniach Złota Góra zamienia się w królestwo malëny – nie zabraknie truskawkowych deserów, ciast i koktajli. Gwarantuję, że będzie pysznie i interesująco! Popołudnia i wieczory umilą koncerty lokalnych kaszubskich artystów oraz gwiazd polskiej sceny muzycznej. Czekają nas dwa fantastyczne dni pełne zabawy – do zobaczenia na Złotej Górze! - gwarantuje burmistrz Gołuński.

Program Truskawkobrania
Sobota, 21 czerwca 2025
- 16.00 - Regionalny Zespół Pieśni i Tańca "KASZUBY"
- 16.50 - A Matizer Noga
- 19.00 - B.R.O.
- 20.30 - Wanda i Banda
Niedziela, 22 czerwca 2025
- 15.00 - Maceszczi z Wiele
- 16.00 - Majka Jeżowska Band
- 17.45 - Canto
- 19.00 - Patrycja Markowska

Jak sprawdzić pochodzenie owoców
Nie obawiajmy się pytać sprzedawców o pochodzenie owoców. Od 27 listopada 2009 r. truskawką kaszubską może być nazwany owoc określonych odmian, wyhodowany na określonym obszarze uprawowym przy zastosowaniu ściśle określonych metod zapewniających najwyższą jakość produktu, a także podlegający ścisłemu monitoringowi w procesie produkcji. Sprzedawca powinien powiedzieć kupującemu, kiedy i gdzie dana partia owoców została zebrana. Możemy poprosić o kopię certyfikatu i numer partii. Mamy do tego prawo. Warto to zrobić, gdy truskawki są jasne, mało soczyste, twarde lub zapiaszczone. Truskawka kaszubska powinna mieć intensywną czerwoną barwę bez przebarwień, a owoce soczyste i niezwykle aromatyczne, słodkie w smaku.
Weryfikacji gospodarstwa, które wskazywane jest jako dostawca truskawek kaszubskich, można dokonać wchodząc na stronę Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolnych – Wykaz producentów ChNP ChOG GTS, na stronie 84, poz. 21, znajduje się lista producentów wraz z numerami ich certyfikatów, które można porównać z etykietami na koszyczkach, które kupujemy. Za używanie chronionej nazwy bez posiadania odpowiednich certyfikatów grożą kary.

Truskawki zamknięte w słoiku
Poniżej kilka propozycji na przetwory z truskawki kaszubskiej, zgromadzone przez naszego redakcyjnego kolegę Rafała Nowakowskiego, znawcy i propagatora kuchni kaszubskiej.
Dżem z truskawek i zielonego agrestu
SKŁADNIKI:
- 2 kg truskawek (1 kobiałka);
- 1 kg zielonego agrestu;
- 1,75 kg cukru.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Oczyszczone owoce agrestu pozbawiamy szypułek, wrzucamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody, by dno naczynia nie było suche, a agrest się nie przypalił.
- Powstały gorący mus natychmiast przecieramy przez bardzo gęste sito, by usunąć wszystkie pestki.
- Truskawki oczyszczamy, zasypujemy cukrem, wrzucamy do rondla i poruszając nim doprowadzamy najpierw do puszczenia soku, a następnie do wrzenia. Truskawki gotujemy szumując co kilka minut nie mniej niż 15 min, a następnie dodajemy wcześniej wykonany przecier z agrestu i jeszcze raz zagotowujemy, by wykonać próbę talerzyka.
- Jeżeli kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i rozlewa się, to możemy przełożyć gorący dżem do gorących, wymytych i najlepiej wygotowanych słoików.
- Napełnione słoiki zamykamy natychmiast. Odwracamy wieczkiem do dołu. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Ilość pektyn zawarta w agreście powinna sprawić, że zetną się w przyjemny dżem bez stosowania nienaturalnych środków.
CZYTAJ TAKŻE: Fenomen truskawek z Kaszub. Owoce, które wzrastają jak najlepsze wino
Kompot z truskawek
Przepis ma 68 lat, więc nie dziwmy się relatywnie dużej ilości cukru. Warto powiedzieć, że ówczesne gospodynie wiele przetworów przygotowywały jako koncentraty do rozcieńczenia.
SKŁADNIKI:
- 1 kg truskawek;
- 400 g cukru;
- 1 l wody.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Truskawki oczyszczamy, usuwamy szypułki, płuczemy i osączamy, a po wysuszeniu, bez żadnej dodatkowej obróbki wkładamy do wyparzonych słoików (przepis był na słoje Wecka), zamykamy i poddajemy pasteryzacji. Słoje ¾ - 1 l pasteryzujemy 15 minut, a sporadycznie stosowane 1 ½ - 2 l 20 minut przy temperaturze 800 C.
Konfitura z truskawek
SKŁADNIKI:
- 1 kg truskawek;
- 1 kg cukru;
- 250 ml soku z zielonego agrestu.
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
- Sok z agrestu pozyskany przez wyciśnięcie owoców przecedzamy przez gęste sito, by usunąć pestki, a następnie zagotowujemy z cukrem.
- Starannie oczyszczone truskawki wkładamy partiami do wrzącego syropu, zagotowujemy i odstawiamy do następnego dnia.
- Kolejnego dnia ponownie zagotowujemy masę owocową, odstawiamy do wystudzenia. Procedurę możemy powtórzyć kilka razy. Gdy masa zacznie gęstnieć szumujemy ją starannie i gorącą włożyć niezwłocznie do wyparzonych słoików, natychmiast zamknąć. Konfitura nie trzeba pasteryzować, choć nic nie zaszkodzi.
























Napisz komentarz
Komentarze