Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Truskawkobranie już w weekend. Spróbuj najsmaczniejszego owocu na świecie po greckiej brzoskwini

Kaszëbskô malëna to regionalny przysmak z Kaszub, charakteryzujący się wyjątkowym smakiem i aromatem, co zawdzięcza specyficznemu klimatowi i glebie regionu. W najbliższy weekend będzie świetna okazja, by podelektować się jej smakiem. Na Złotej Górze w Brodnicy Górnej koło Kartuz odbędzie się tradycyjna impreza promująca ten owoc - Truskawkobranie.
Truskawkobranie już w weekend. Spróbuj najsmaczniejszego owocu na świecie po greckiej brzoskwini
Truskawki kaszubskie są tak pyszne, że dla turystów mogą być równie fantastyczną atrakcją, co orzeźwiający Bałtyk

Autor: Karol Makurat | Zawsze Pomorze

Drugi najsmaczniejszy owoc na świecie

Truskawka kaszubska zajmuje drugie miejsce w rankingu 100 najlepszych owoców na świecie, sporządzonym przez portal kulinarny TasteAtlas. Portal uznał, że uprawiane na terenie powiatów kartuskiego, kościerskiego i bytowskiego truskawki odmian Elsanta, Honeoye i Senga Sengana, zawierają więcej cukru niż inne odmiany tych owoców, co czyni je wyjątkowymi pod względem specyficznego smaku. 

Ich smak krytycy kulinarni z TasteAtlas oceniają, jako słodki, aromatyczny i zrównoważony, przypominający smak truskawek leśnych. Ten typowy owoc z regionu Kaszub, można spożywać samodzielnie lub w różnych słodkich deserach i ciastach. 

W ocenie portalu, Kaszëbskô malëna ustępuje w smaku jedynie greckim brzoskwiniom odmiany Naoussas oraz aromatycznym mandarynkom z greckiej wyspy Chios. Smak wszystkich tych owoców oceniony został na 4,7 w pięciogwiazdkowej skali.

Truskawka kaszubska zajmuje drugie miejsce w rankingu 100 najlepszych owoców na świecie. Fot. Karol Makurat / Zawsze Pomorze

Kaszubska truskawka owocem chronionym 

Truskawka z Pojezierza Kaszubskiego wyróżnia się spośród innych polskich truskawek również tym, że jej nazwa została zastrzeżona w UE i dzięki temu podlega prawnej ochronie. Konkretnie, nazwy „truskawka kaszubska” i „kaszëbskô malëna” zostały zarejestrowane w UE jako chronione oznaczenie geograficzne (ChOG), co oznacza, że można je stosować wyłącznie w przypadku truskawek uprawianych przez producentów, którzy posiadają certyfikat lub świadectwo jakości potwierdzające spełnienie szczegółowych wymagań zgodnych ze specyfikacją.

Truskawkę kaszubską charakteryzuje wyższy poziom cukru w owocach. Jest on wynikiem oddziaływania klimatu Pojezierza Kaszubskiego, który cechuje krótszy niż w innych regionach okres wegetacji (180-200 dni), ale też duże dobowe wahania temperatury (chłodne noce i ciepłe dni), dzięki czemu owoce te dojrzewają później niż w innych regionach, są słodsze, mają też charakterystyczny aromat.

Truskawki te nie potrzebują też żyznej ziemi, najważniejsza jest dla nich duża wilgotność, którą zapewniają deszcze i magazynujące nadmiar wody polodowcowe jeziora, których na Kaszubach wiele. Kąpiele słoneczne zapewnia im ukształtowanie terenu – truskawki sadzi się na stokach, aby mimo zmiennych temperatur mogło je ogrzać słońce. 

CZYTAJ TAKŻE: Truskawka kaszubska to jeden z najczęściej fałszowanych produktów rolnych w Polsce

Najstarsze „dożynki” truskawkowe

- Z ogromną radością zapraszam Państwa na wyjątkowe wydarzenie – już 21 i 22 czerwca na Złotej Górze koło Kartuz odbędzie się Truskawkobranie. To wielkie święto truskawki kaszubskiej - najstarsze „dożynki truskawkowe” na Pomorzu, a być  może również w całej Polsce. Tradycja tej imprezy sięga 1971 roku i odbędzie się ona już po raz 47. Truskawka kaszubska to prawdziwa duma regionu i – według wielu – największe naturalne bogactwo Kaszub. Kaszëbskô malëna uchodzi za najsłodszą i najsmaczniejszą spośród wszystkich truskawek, o czym świadczy m.in. zdobyte w tym roku drugie miejsce w prestiżowym rankingu najlepszych owoców świata
mówi Mieczysław Grzegorz Gołuński, burmistrz Kartuz 

- Truskawkobranie jest swoistym hołdem dla truskawki kaszubskiej, jej producentów oraz miłośników. W tych dniach Złota Góra zamienia się w królestwo malëny – nie zabraknie truskawkowych deserów, ciast i koktajli. Gwarantuję, że będzie pysznie i interesująco! Popołudnia i wieczory umilą koncerty lokalnych kaszubskich artystów oraz gwiazd polskiej sceny muzycznej. Czekają nas dwa fantastyczne dni pełne zabawy – do zobaczenia na Złotej Górze! - gwarantuje burmistrz Gołuński.

 Złota Góra zamieni się w weekend w królestwo malëny. Fot. Karol Makurat / Zawsze Pomorze

Program Truskawkobrania

Sobota, 21 czerwca 2025

  • 16.00 - Regionalny Zespół Pieśni i Tańca "KASZUBY"
  • 16.50 - A Matizer Noga
  • 19.00 - B.R.O.
  • 20.30  - Wanda i Banda

Niedziela, 22 czerwca 2025

  • 15.00 - Maceszczi z Wiele
  • 16.00 - Majka Jeżowska Band
  • 17.45 - Canto
  • 19.00 - Patrycja Markowska
Nie obawiajmy się pytać sprzedawców o pochodzenie owoców. Fot. gov.pl

Jak sprawdzić pochodzenie owoców

Nie obawiajmy się pytać sprzedawców o pochodzenie owoców. Od 27 listopada 2009 r. truskawką kaszubską może być nazwany owoc określonych odmian, wyhodowany na określonym obszarze uprawowym przy zastosowaniu ściśle określonych metod zapewniających najwyższą jakość produktu, a także podlegający ścisłemu monitoringowi w procesie produkcji. Sprzedawca powinien powiedzieć kupującemu, kiedy i gdzie dana partia owoców została zebrana. Możemy poprosić o kopię certyfikatu i numer partii. Mamy do tego prawo. Warto to zrobić, gdy truskawki są jasne, mało soczyste, twarde lub zapiaszczone. Truskawka kaszubska powinna mieć intensywną czerwoną barwę bez przebarwień, a owoce soczyste i niezwykle aromatyczne, słodkie w smaku.

Weryfikacji gospodarstwa, które wskazywane jest jako dostawca truskawek kaszubskich, można dokonać wchodząc na stronę Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolnych – Wykaz producentów ChNP ChOG GTS, na stronie 84, poz. 21, znajduje się lista producentów wraz z numerami ich certyfikatów, które można porównać z etykietami na koszyczkach, które kupujemy. Za używanie chronionej nazwy bez posiadania odpowiednich certyfikatów grożą kary.

Zapach i smak kaszubskich truskawek możemy zachować na dłużej - w słoiku. Fot Pixabay

Truskawki zamknięte w słoiku

Poniżej kilka propozycji na przetwory z truskawki kaszubskiej, zgromadzone przez naszego redakcyjnego kolegę Rafała Nowakowskiego, znawcy i propagatora kuchni kaszubskiej.

Dżem z truskawek i zielonego agrestu

SKŁADNIKI:

  • 2 kg truskawek (1 kobiałka);
  • 1 kg zielonego agrestu;
  • 1,75 kg cukru.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  • Oczyszczone owoce agrestu pozbawiamy szypułek, wrzucamy do garnka i podlewamy niewielką ilością wody, by dno naczynia nie było suche, a agrest się nie przypalił.
  • Powstały gorący mus natychmiast przecieramy przez bardzo gęste sito, by usunąć wszystkie pestki.
  • Truskawki oczyszczamy, zasypujemy cukrem, wrzucamy do rondla i poruszając nim doprowadzamy najpierw do puszczenia soku, a następnie do wrzenia. Truskawki gotujemy szumując co kilka minut nie mniej niż 15 min, a następnie dodajemy wcześniej wykonany przecier z agrestu i jeszcze raz zagotowujemy, by wykonać próbę talerzyka.
  • Jeżeli kropla dżemu wylana na zimny talerzyk tężeje i rozlewa się, to możemy przełożyć gorący dżem do gorących, wymytych i najlepiej wygotowanych słoików.
  • Napełnione słoiki zamykamy natychmiast. Odwracamy wieczkiem do dołu. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • Ilość pektyn zawarta w agreście powinna sprawić, że zetną się w przyjemny dżem bez stosowania nienaturalnych środków.
CZYTAJ TAKŻE: Fenomen truskawek z Kaszub. Owoce, które wzrastają jak najlepsze wino
Kompot z truskawek

Przepis ma 68 lat, więc nie dziwmy się relatywnie dużej ilości cukru. Warto powiedzieć, że ówczesne gospodynie wiele przetworów przygotowywały jako koncentraty do rozcieńczenia.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg truskawek;
  • 400 g cukru;
  • 1 l wody.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  • Truskawki oczyszczamy, usuwamy szypułki, płuczemy i osączamy, a po wysuszeniu, bez żadnej dodatkowej obróbki wkładamy do wyparzonych słoików (przepis był na słoje Wecka), zamykamy i poddajemy pasteryzacji. Słoje ¾ - 1 l pasteryzujemy 15 minut, a sporadycznie stosowane 1 ½ - 2 l 20 minut przy temperaturze 800 C.   
Konfitura z truskawek

SKŁADNIKI:

  • 1 kg truskawek;
  • 1 kg cukru;
  • 250 ml soku z zielonego agrestu.

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  • Sok z agrestu pozyskany przez wyciśnięcie owoców przecedzamy przez gęste sito, by usunąć pestki, a następnie zagotowujemy z cukrem.
  • Starannie oczyszczone truskawki wkładamy partiami do wrzącego syropu, zagotowujemy i odstawiamy do następnego dnia.
  • Kolejnego dnia ponownie zagotowujemy masę owocową, odstawiamy do wystudzenia. Procedurę możemy powtórzyć kilka razy. Gdy masa zacznie gęstnieć szumujemy ją starannie i gorącą włożyć niezwłocznie do wyparzonych słoików, natychmiast zamknąć. Konfitura nie trzeba pasteryzować, choć nic nie zaszkodzi.

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
ReklamaNewsletter Zawsze Pomorze - zapisz się
Reklama