Prawie 30 proc. przebadanych lodów z automatów nie nadawało się do spożycia
Z badań przeprowadzonych w województwie pomorskim w okresie od 1 maja do 4 sierpnia tego roku przez Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych wynika, że spośród 225 przebadanych próbek lodów z 45 partii, w 65 próbkach z 12 partii lodów wykryto nadmierną ilość bakterii Enterobacteriaceae, co stanowi prawie 30 proc.. Występowanie tej bakterii świadczy o złej higienie produkcji. Warto zaznaczyć, że przebadane punkty sprzedaży lodów znajdowały się w pasie nadmorskim.
Gdzie wykryto nieprawidłowości?
- Ustka – 20 próbek,
- Gdańsk – 10 próbek,
- Stegna – 10 próbek,
- Rowy – 10 próbek,
- Sopot – 10 próbek,
- Gdynia – 5 próbek.
Punkty, w których wykryto nieprawidłowości są zobowiązane do niezwłocznej interwencji
Przedsiębiorcy, u których przeprowadzano kontrolę byli niezwłocznie informowani o uzyskanych wynikach w czasie jej trwania lub pisemnie. W momencie wykrycia nieprawdziwości zobowiązani są do przeprowadzenia skutecznego mycia i dezynfekcji automatów do lodów. Ponowne rozpoczęcie działalności jest możliwe po okazaniu wyników badań pięciu próbek lodów, które nie wykazały przekroczenia limitów dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
– Uzyskane wyniki badań zobowiązują producenta do podjęcia działań naprawczych w celu poprawy higieny procesu. Najczęściej jest to wdrożenie skutecznych zabiegów mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzenia i sprzętu używanego do produkcji lodów oraz przeprowadzenie badań mikrobiologicznych lodów – tłumaczy Zbigniew Zawadzki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku.
Jedna lodziarnia została zamknięta
Jak informuje rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, w wyniku przeprowadzonych badań zamknięty został jeden punkt sprzedaży lodów.
– Wydano jedną decyzję administracyjną, w której nakazano przedsiębiorcy zaprzestania prowadzenia działalności w zakresie przygotowywania i sprzedaży lodów z automatu do czasu poprawy higieny produkcji i uzyskania prawidłowych wyników mikrobiologicznych lodów – mówi Zbigniew Zawadzki.
























Napisz komentarz
Komentarze