Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Pomorskie: Bakterie w lodach z automatów. Wyniki kontroli sanepidu są alarmujące

Państwowi Powiatowi Inspektorzy Sanitarni w województwie pomorskim w okresie od maja do sierpnia tego roku przeprowadzili kontrole punktów sprzedających lody. Przebadano 225 próbek lodów z 45 partii, z których 65 próbek nie nadawało się do spożycia, ponieważ stwierdzono tam nadmierną ilość bakterii Enterobacteriaceae. Wszystkie próbki pobrano z automatów do lodów znajdujących się w pasie nadmorskim.
Pomorskie: Bakterie w lodach z automatów. Wyniki kontroli sanepidu są alarmujące
Sanepid skontrolował lody z automatów nad morzem. 30% próbek zanieczyszczonych bakteriami. Sprawdź, gdzie wykryto nieprawidłowości

Autor: Canva | Zdjęcie ilustracyjne

Prawie 30 proc. przebadanych lodów z automatów nie nadawało się do spożycia

Z badań przeprowadzonych w województwie pomorskim w okresie od 1 maja do 4 sierpnia tego roku przez Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych wynika, że spośród 225 przebadanych próbek lodów z 45 partii, w 65 próbkach z 12 partii lodów wykryto nadmierną ilość bakterii Enterobacteriaceae, co stanowi prawie 30 proc.. Występowanie tej bakterii świadczy o złej higienie produkcji. Warto zaznaczyć, że przebadane punkty sprzedaży lodów znajdowały się w pasie nadmorskim. 

Gdzie wykryto nieprawidłowości?

  • Ustka – 20 próbek,
  • Gdańsk – 10 próbek,
  • Stegna – 10 próbek,
  • Rowy – 10 próbek,
  • Sopot – 10 próbek,
  • Gdynia – 5 próbek.

Punkty, w których wykryto nieprawidłowości są zobowiązane do niezwłocznej interwencji 

Przedsiębiorcy, u których przeprowadzano kontrolę byli niezwłocznie informowani o uzyskanych wynikach w czasie jej trwania lub pisemnie. W momencie wykrycia nieprawdziwości zobowiązani są do przeprowadzenia skutecznego mycia i dezynfekcji automatów do lodów. Ponowne rozpoczęcie działalności jest możliwe po okazaniu wyników badań pięciu próbek lodów, które nie wykazały przekroczenia limitów dla zanieczyszczeń mikrobiologicznych. 

– Uzyskane wyniki badań zobowiązują producenta do podjęcia działań naprawczych w celu poprawy higieny procesu. Najczęściej jest to wdrożenie skutecznych zabiegów mycia i dezynfekcji pomieszczeń, urządzenia i sprzętu używanego do produkcji lodów oraz przeprowadzenie badań mikrobiologicznych lodów – tłumaczy Zbigniew Zawadzki, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku

Jedna lodziarnia została zamknięta 

Jak informuje rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Gdańsku, w wyniku przeprowadzonych badań zamknięty został jeden punkt sprzedaży lodów

– Wydano jedną decyzję administracyjną, w której nakazano przedsiębiorcy zaprzestania prowadzenia działalności w zakresie przygotowywania i sprzedaży lodów z automatu do czasu poprawy higieny produkcji i uzyskania prawidłowych wyników mikrobiologicznych lodów – mówi Zbigniew Zawadzki. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama
Reklama