Hala Targowa w Gdańsku. Przestrzeń pełna historii i nowoczesności
Wchodząc do Hali Targowej w Gdańsku, mimo że obecnie dużo w niej gruzu i rusztowań, możemy stwierdzić, że w swojej najnowszej historii jeszcze tak dobrze nie wyglądała. Może to brzmi przewrotnie i trudno w to uwierzyć, ale naprawdę tak jest. W momencie kiedy poznikały stragany, boxy i zasłaniająca wszystko infrastruktura, w końcu możemy oglądać przestrzeń w jej pełnym majestacie.
Oczywiście, po remoncie wykonanym w połowie pierwszej dekady nowego millenium bardzo atrakcyjnie wyglądał poziom piwniczny, jednak to jedynie część tego, co ma do zaoferowania obiekt. I te wszystkie smaczki, zdobienia, kolumny czy żebrowanie teraz dopiero wychodzą na światło dzienne.

Rewitalizacja Hali Targowej to projekt, w którym szczególną uwagę przykładamy do połączenia dziedzictwa z potrzebami współczesnych użytkowników. Chcemy, aby po otwarciu ponownie pełniła funkcję miejskiego hubu. Otwartego, przyjaznego oraz integrującego miejsca.
Katarzyna Dziurnikowska / członkini zarządu, Head of Development Department z Apsys Polska, właściciela obiektu.
Nowa koncepcja – „All Around Food” na trzech poziomach
Trzy poziomy obiektu zostały zaprojektowane zgodnie z ideą „All around food”. Będą to uzupełniające się strefy kulinarne odpowiadające różnym potrzebom i stylom konsumpcji. Spójrzmy zatem, jak to będzie wyglądało w liczbach.
Hala Targowa. Powierzchnia i funkcje
- Ponad 4200 m2 powierzchni użytkowej, w tym 1310 m2 powierzchni najmu.
- Poziom +1 – 4 otwarte restauracje a la carte, 300 miejsc dla gości.
- poziom 0 – 17 stoisk gastronomicznych, dwa bary, ponad 400 miejsc siedzących.
- poziom -1 – 10 lokali handlowych, jeden bar, blisko 300 miejsc siedzących.
Dodatkowo na parterze i poziomie -1 staną dwie sceny, na których będą organizowane m.in. koncerty.
Poziom +1. Restauracje premium, w tym The Dreamers Kuby Wojewódzkiego
Poziom +1, czyli antresola, będzie najbardziej elegancką przestrzenią zawierającą cztery restauracje z obsługą kelnerską. Na ten moment potwierdzone są trzy lokale:
- The Dreamers – autorstwa Kuby Wojewódzkiego i Dawida Kwidzińskiego, będzie łączyć kuchnię fusion z nastrojową muzyką i nowoczesnym wystrojem,
- Alticcio – to koncept założycielek warszawskiej Sobremesy, w Gdańsku otworzą restaurację z kuchnią włoską w stylu lat 60.
- Seafood Station – ryby i owoce morza, ponieważ nie mogło ich przecież zabraknąć.
Czwarta restauracje jest w trakcie finalnych rozmów. Według założeń, ma to być miejsce z kuchnią polską.
Poziom 0. Foodhall w zabytkowych stoiskach
Parter, czyli poziom 0, to foodhall. Wszystkie punkty gastronomiczne zostaną usytuowane w odrestaurowanych zabytkowych stoiskach handlowych z XIX wieku. Wśród 17 lokali, na ten moment wiemy, że znajdą się: El Patron, Mango Rice & Noodle, Tuk Tuk czy Seafood Station w wydaniu pomorskim.
Na tym poziomie będą także dwa bary – Niewinni Czarodzieje oraz Sobremesa, czyli luźniejsze nawiązanie to elegancji na antresoli.
Koncepcja opiera się na haśle „All around food”. Tworzymy wyjątkowe miejsce, które połączy różnorodne doświadczenia kulinarne i odpowie na potrzeby szerokiej grupy odbiorców. Zależy nam, aby oferta spełniała najwyższe standardy kulinarne.
Joanna Tymińska / managerka Hali Targowej w Gdańsku
Poziom -1. Strefa handlowa i rozrywka
Na poziomie minusowym zachowany zostanie handlowy charakter hali. Będzie można tam nabyć świeże mięsa, nabiał czy ryby. Wśród najemców są Seafood Station, Crazy Butcher, Kraina Serów czy Tutto Bene Butik Mięsny. Ta część hali będzie bardziej sklepowa, co oznacza, że nie będzie działać do późnych godzin wieczornych. Po zamknięciu ta strefa zamieni się w przestrzeń rozrywkową – planowane są m.in. koncerty jazzowe.
Zielony Rynek. Powrót tradycji na zewnątrz Hali Targowej w Gdańsku
Co istotne, powróci także Zielony Rynek na zewnątrz Hali Targowej. Ponownie będzie można zaopatrywać się tam w owoce, warzywa czy kwiaty. Powrócą lokalni sprzedawcy, ale na razie nie wiadomo jeszcze, jak będzie wyglądać ta przestrzeń – trwają ustalenia. Na pewno nie wrócą budki, które były tam do tej pory.
Prace rewitalizacyjne – ochrona dziedzictwa Hali Targowej
Prace związane z nowym życiem Hali Targowej to także szereg prac rewitalizacyjnych. Wśród nich znalazły się:
- odrestaurowanie historycznych kiosków na parterze,
- wyeksponowanie fundamentów romańskiego kościoła,
- wyeksponowanie historycznego wapiennika,
- odsłonięcie zabytkowych kolumn na poziomie -1,
- wyszkiełkowanie powierzchni ceglanych,
- wprowadzenie materiałów historycznie związanych z miejscem, jak granit czy manufakturowe kafle wzorowane na gdańskich flizach,
- wypiaskowanie i zabezpieczenie zabytkowej konstrukcji stalowej.
Cały proces rewitalizacji, łącznie ze zmianami układu komunikacyjnego wewnątrz hali, oświetlenia czy wykorzystywanymi technologiami, jest realizowany pod nadzorem Pomorskiego Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków.

Archeologiczne odkrycia w Hali Targowej
W tej chwili ekipa rewitalizacyjno-remontowa prowadzi prace związane z m.in. nadlewaniem stropów, instalacją systemu wentylacyjnego czy pomp ciepła.
Zakończono także prace archeologiczne, podczas których odkryto m.in. kolejne części piwnicy romańskiej oraz ossuarium z kośćmi. Znaleziono również wiele drobnych artefaktów – wszystkie trafią pod opiekę Muzeum Archeologicznego w Gdańsku.
Hala Targowa to prawdziwa perełka. Staramy się to nadrobić, eksponując dziedzictwo tego miejsca, przedstawiając historię w atrakcyjny i nowoczesny sposób. Kontynuujemy opowieść hali, pisząc kolejny rozdział, zgodny z duchem czasu.
Agnieszka Tomaczak-Tuzińska / dyrektorka marketingu z Apsys Polska
Hala Targowa w Gdańsku. Otwarcie latem 2026 roku
Generalnym wykonawcą remontu Hali Targowej w Gdańsku jest firma FineTech with Partners, która specjalizuje się w pracach z zabytkami. Jego całkowity koszt to 141 mln zł, a obiekt ma zostać otwarty latem przyszłego roku.
Na ten moment wszystkie prace przebiegają zgodnie z planem i wykonawcy nie obawiają się żadnych opóźnień.
























Napisz komentarz
Komentarze