Festiwal gęsiny w Swołowie 2025. Tradycja, smaki i muzyka
„Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”, rozpoczęta w sobotę, 8 listopada impreza organizowana przez Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie koło Słupska, niezmiennie upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach święta 11 Listopada. Jest to świetna okazja do popularyzowania wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi oraz potraw i produktów tradycyjnej kuchni pomorskiej.
Za nami dzień pierwszy długo oczekiwanego wydarzenia.

Jeszcze w ciągu trzech najbliższych dni będziemy mogli tam spotkać blisko stu czterdziestu wystawców: koła gospodyń wiejskich, pasjonatów kulinarnych, przetwórców, rolników oraz gospodarstwa agroturystyczne, lokalnych hodowców i restauratorów.
Czas spędzony w tych dniach w Swołowie to wielkie ucztowanie z muzyką na żywo. Wystąpią zespoły pieśni i tańca oraz kapele folklorystyczne z całego Pomorza, a na koniec każdego dnia zatańczyć będzie można na wiejskiej potańcówce na dechach.
Podczas wydarzenia można również zwiedzić całe swołowskie muzeum, w tym najnowszą wystawę czasową „Gęś pomorska”.
Co zjesz? Menu z gęsiny i pomorskie specjały
Każdy, kto przyjedzie w tych dniach do Swołowa, będzie miał okazję, oczywiście, degustować i kupić gęsinę w różnych odsłonach kulinarnych: gęsie okrasy, pierogi i kartacze z gęsiną, smalce gęsie, gęsi pieczone, gotowane, smażone, duszone, faszerowane, półgęski wędzone na zimno, galarety, kiełbasy, pasztety z gęsi, zupy na gęsinie: czernina, brukwianka, kapuśniak, buliony oraz mnóstwo potraw z podrobów gęsich, tarty, gęsie burgery, szarpaną gęsinę z dodatkami i wiele innych.
Wystawcy, rękodzieło i pokazy
Ale odbędą się tam też kiermasz innych produktów regionalnych oraz prezentacja rękodzieła.
W programie również warsztaty w muzealnych obiektach! Odbędą się pokazy dawnych jesiennych prac domowych: gręplowania i przędzenia wełny (10 i 11 listopada), czy darcia gęsiego pierza, którym towarzyszyły zawsze wspólne śpiewy.
Tegoroczną edycję Gęsiny w Swołowie objął Honorowym Patronatem Marszałek Województwa Pomorskiego. Partnerem wydarzenia jest Samorząd Województwa Pomorskiego.
Informacje praktyczne: kiedy, gdzie, bilety, dojazd
- Termin: 8-11 listopada 2025 roku, godz. 10:00-17:00.
- Miejsce: Muzeum Kultury Ludowej Pomorza w Swołowie koło Słupska.
- Wstęp: 10 zł
- Dojazd: bezpłatne połączenia PKS z węzła transportowego w Słupsku do Swołowa i z powrotem (uruchomione nawszystkie dni wydarzenia)
„Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. Program festiwalu
Niedziela (9 listopada)
Zagroda nr 15 – scena główna
- 10:00 – rozpoczęcie imprezy, występ zespołu Słowiki z Niezabyszewa w gminie Bytów
- 11:00 – pokaz kulinarny pomorskiego szefa kuchni – Jacek Przybysz (Gospoda Spiżarnia w kratę w Swołowie)
- 12:00 – występ zespołu Dygowianie z Dygowa w powiecie kołobrzeskim
- 13:00 – pokaz kulinarny pomorskiego szefa kuchni – Jacek Przybysz (Gospoda Spiżarnia w kratę w Swołowie)
- 14:00 – występ Kaszubskiej Kapeli Tuba Band
- 15:00 – kulinarne opowieści – rozmowa szefów kuchni o gęsinie
- 16:00 – potańcówka z Kaszubską Kapelą Tuba Band
- 10:00-17:00 – kiermasz rękodzieła w plenerze, w stodole, w budynku ciesielskim
Zagroda nr 5 – Zagroda Inicjatyw Twórczych
- 10:00-17:00 – kasa
- 10:00-17:00 – kawiarnia
- 10:00-17:00 – Zagroda Zabawy w godz. 10.00-17.00: warsztaty: zabawkarskie, biało-czerwone rękodzieło, pisanie gęsim piórem, wielkoformatowa gra „Spy Guy Pomorskie!”
- 12:00 – spektakl „Sprytny kogucik” i zabawy do godz. 15.00
Zagroda nr 8
- 10:00-17:00 – kasa
- Gospoda Spiżarnia w kratę – menu z gęsiny
- 10:00-16.00 – zwiedzanie wystaw muzeum
Zagroda nr 14
- 10:00-17:00 – kasa
- 10:00-16:00 – zwiedzanie wystawy czasowej „Gęś pomorska”
- 12:00-15:00 – pokaz darcia pierza na wystawie czasowej „Gęś pomorska”
- 10:00-17:00 – pokaz pracy kowala w kuźni
- 10:00-17:00 – strefa miodu – jarmark najlepszych miodów z regionu
- 10:00-17:00 – kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych
Poniedziałek (10 listopada)
Zagroda nr 15 – scena główna
- 10:00 – rozpoczęcie imprezy, występ zespołu Pieńkowianie z Pieńkowa w gminie Postomino
- 11:00 – pokaz kulinarny pomorskiego szefa kuchni – Krzysztof Ocimek (Mon Cherri w Słupsku)
- 12:00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca „Krëbane” z Brus
- 12.40 – występ zespołu Pieńkowianie z Pieńkowa
- 13:00 – pokaz kulinarny pomorskiego szefa kuchni – Krzysztof Ocimek (Mon Cherri w Słupsku)
- 14:00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca „Krëbane” z Brus
- 15:00 – kulinarne opowieści – rozmowa szefów kuchni o gęsinie
- 16:00 – potańcówka z Zespołem Świtezianki z gminy Redzikowo
- 12:00-15:00 – pokaz gręplowania i przędzenia wełny w stodole tkackiej – Pan Gręplarz i Pani Prządka Kaszubska, Manufaktura Wełny
- 10:00-17:00 – kiermasz rękodzieła w plenerze, w stodole, w budynku ciesielskim
- 10:00-17:00 – kasa
Zagroda nr 5 – Zagroda Inicjatyw Twórczych
- 10:00-17:00 – kasa
- 10:00-17:00 – kawiarnia
- 10:00-17:00 – Zagroda Zabawy w godz. 10.00-17.00: warsztaty: patriotyczne – drukowanie tkanin, zabawkarskie, biało-czerwone rękodzieło, warsztaty pisania gęsim piórem, wielkoformatowa gra „Spy Guy Pomorskie!”
- 12:00 – spektakl „Kiedyś to były czasy” i zabawy do godz. 15.00
Zagroda nr 8
- 10:00-17:00 – kasa
- Gospoda Spiżarnia w kratę – menu z gęsiny
- 10:00-16.00 – zwiedzanie wystaw muzeum
Zagroda nr 14
- 10:00-17:00 – kasa
- 10:00-16:00 – zwiedzanie wystawy czasowej „Gęś pomorska”
- 12:00-15:00 – pokaz darcia pierza na wystawie czasowej „Gęś pomorska”
- 10:00-17:00 – pokaz pracy kowala w kuźni
- 10:00-17:00 – strefa miodu – jarmark najlepszych miodów z regionu
- 10:00-17:00 – kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych
Wtorek (11 listopada)
Zagroda nr 15 – scena główna
- 10:00 – rozpoczęcie imprezy, występ zespołu Zacisze z Koszalina
- 10:30 – występ Zespołu Śpiewaczego Koszalińska Akademia Seniora
- 11:00 – pokaz kulinarny pomorskiego szefa kuchni – Mariusz Sulikowski (restauracja Stacja Smaku w Bytowie)
- 12:00 – wspólne odśpiewanie hymnu narodowego
- 12:30 – występ Zespołu Pieśni i Tańca Bytów
- 13.00 – pokaz kulinarny pomorskiego szefa kuchni – Mariusz Sulikowski (restauracja Stacja Smaku w Bytowie)
- 14:00 – występ Zespołu Pieśni i Tańca Bytów
- 15:00 – rozstrzygnięcie III Konkursu na Najlepszego Wystawcę Gęsiny 2025 – wręczenie nagród i statuetek
- 16:00 – potańcówka z Zeppelinkami z gminy Redzikowo
- 12:00-15:00 – pokaz gręplowania i przędzenia wełny w stodole tkackiej – Pan Gręplarz i Pani Prządka Kaszubska, Manufaktura Wełny
- 10:00-17:00 – kiermasz rękodzieła w plenerze, w stodole, w budynku ciesielskim
- 10:00-17:00 – kasa
Zagroda nr 5 – Zagroda Inicjatyw Twórczych
- 10:00-17:00 – kasa
- 10:00-17:00 – kawiarnia
- 10:00-17:00 – Zagroda Zabawy w godz. 10.00-17.00: warsztaty: patriotyczne – drukowanie tkanin, zabawkarskie, biało-czerwone rękodzieło, wielkoformatowa gra „Spy Guy Pomorskie!”
- 12:00 – spektakl „Sprytny kogucik” i zabawy do godz. 15.00
Zagroda nr 8
- 10:00-17:00 – kasa
- Gospoda Spiżarnia w kratę – menu z gęsiny
- 10:00-16.00 – zwiedzanie wystaw muzeum
Zagroda nr 14
- 10:00-17:00 – kasa
- 10:00-16:00 – zwiedzanie wystawy czasowej „Gęś pomorska”
- 12:00-15:00 – pokaz darcia pierza na wystawie czasowej „Gęś pomorska”
- 10:00-17:00 – pokaz pracy kowala w kuźni
- 10:00-17:00 – strefa miodu – jarmark najlepszych miodów z regionu
- 10:00-17:00 – kiermasz rękodzieła i produktów lokalnych

























Napisz komentarz
Komentarze