Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Ziaja kosmetyki kokos i pomarańcza

Kulinarna Świętojańska po raz 6. zapachniała smakołykami

Najbardziej znana ulica w Gdyni w sobotę ponownie wypełniła się ludźmi, których łączą kulinaria. Na ulicy Świętojańskiej spróbować można było wielu potraw, zasmakować egzotycznych przekąsek, bądź zrelaksować się na leżakach w rytm muzyki granej na żywo! To wszystko w ramach 6. edycji Kulinarnej Świętojańskiej, największego cyklicznego festiwalu street food w Polsce Północnej.
Kulinarna Świętojańska po raz 6. zapachniała smakołykami

Autor: Zdjęcia Katarzyna Georgiev | Zawsze Pomorze

Na odcinku pomiędzy ul. Wybickiego a ul. Żwirki i Wigury znaleźć można było wielu wystawców z lokalnych restauracji, kawiarni i cukierni, którzy na co dzień swoje usługi oferują w lokalach, rozsianych po całym centrum Gdyni. Proponowali wiele potraw. Znalazła się więc kuchnia tajska, włoska, regionalna, belgijskie frytki oraz słodkie przekąski. Pojawili się również wystawcy, sprzedający swoje produkty, m.in chleby i pasty do nich, przebywający zwykle na Halach Targowych w Gdyni. A to tylko niektóre ze stoisk, bo tych łącznie było ponad trzydzieści!

Chętnych na skosztowanie różnego rodzaju potraw pojawiło się sporo. Ludzie chętnie spacerowali pomiędzy stoiskami, bądź siadali z zakupionymi przekąskami przy stolikach, lub na leżakach, które specjalnie na tę okazję zostały ustawione na ulicy. Pogoda również sprzyjała w spędzaniu czasu na otwartej przestrzeni w towarzystwie dobrego jedzenia.

Całe wydarzenie rozpoczął już tradycyjny bieg kelnerów. Chętni zmierzyli się po kolei w trzech kategoriach: profesjonaliści, amatorzy oraz dzieci. Nie zabrakło przy tym śmiechu, rozlanej wody i zbitego szkła!

 

Dla najmłodszych specjalne stanowisko przygotowało Centrum Nauki Experyment w Gdyni. Dzieci, ale i dorośli, mogli dowiedzieć się chociażby, jaki jest potencjał elektryczny bulwy ziemniaka. Prócz tego ustawione zostały naczynia z płynem do baniek mydlanych i specjalnym przyrządem, pozwalającym na puszczanie ich w sporym rozmiarze.

Ci, którzy pojawili się na tym wydarzeniu, mieli również szansę posłuchać muzyki na żywo w wykonaniu Marcina Stefaniaka Trio, zobaczyć pokazy LIVE Cooking oraz wziąć udział w quizie z nagrodami.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama