Na odcinku pomiędzy ul. Wybickiego a ul. Żwirki i Wigury znaleźć można było wielu wystawców z lokalnych restauracji, kawiarni i cukierni, którzy na co dzień swoje usługi oferują w lokalach, rozsianych po całym centrum Gdyni. Proponowali wiele potraw. Znalazła się więc kuchnia tajska, włoska, regionalna, belgijskie frytki oraz słodkie przekąski. Pojawili się również wystawcy, sprzedający swoje produkty, m.in chleby i pasty do nich, przebywający zwykle na Halach Targowych w Gdyni. A to tylko niektóre ze stoisk, bo tych łącznie było ponad trzydzieści!
Chętnych na skosztowanie różnego rodzaju potraw pojawiło się sporo. Ludzie chętnie spacerowali pomiędzy stoiskami, bądź siadali z zakupionymi przekąskami przy stolikach, lub na leżakach, które specjalnie na tę okazję zostały ustawione na ulicy. Pogoda również sprzyjała w spędzaniu czasu na otwartej przestrzeni w towarzystwie dobrego jedzenia.
Całe wydarzenie rozpoczął już tradycyjny bieg kelnerów. Chętni zmierzyli się po kolei w trzech kategoriach: profesjonaliści, amatorzy oraz dzieci. Nie zabrakło przy tym śmiechu, rozlanej wody i zbitego szkła!
Dla najmłodszych specjalne stanowisko przygotowało Centrum Nauki Experyment w Gdyni. Dzieci, ale i dorośli, mogli dowiedzieć się chociażby, jaki jest potencjał elektryczny bulwy ziemniaka. Prócz tego ustawione zostały naczynia z płynem do baniek mydlanych i specjalnym przyrządem, pozwalającym na puszczanie ich w sporym rozmiarze.
Ci, którzy pojawili się na tym wydarzeniu, mieli również szansę posłuchać muzyki na żywo w wykonaniu Marcina Stefaniaka Trio, zobaczyć pokazy LIVE Cooking oraz wziąć udział w quizie z nagrodami.
Napisz komentarz
Komentarze