Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Ziaja kosmetyki kokos i pomarańcza
Reklama

Gotowanie na gazie przejdzie do lamusa? Warsztaty dla studentów

Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych wierzy, że nowe pokolenie rozpropaguje nowy standard gotowania z użyciem energii elektrycznej. Dlatego w czwartek 9 maja zorganizowało warsztaty studentów socjologii i zdrowia publicznego na temat szkodliwości kuchenek gazowych.

Autor: Pixabay | Zdjęcie ilustracyjne

Na warsztatach studenci dwóch różnych kierunków połączyli siły aby opracować strategie odchodzenia od gazu ziemnego. Swoje rozwiązania przedstawili zespołowi doktorów złożonego z dr Elżbiety Czapki – socjolożki Uniwersytetu Gdańskiego, dr. n. med. Tadeusza Jędrzejczyka oraz dr Weroniki Kamińskiej-Skrzyńskiej z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

Konsekwencje gotowania na gazie

Według raportu naukowców z Rocky Mountain Institute z 2020 r. kuchenki gazowe mają się przyczyniać do poważnego zanieczyszczenia w domach. Spalany gaz ma przekształcać się w m.in. tlenki azotu, tlenku węgla (czadu), formaldehydu, które przez swoją masę cząsteczkową nie ulatniają się z mieszkania. Szkodliwość spalanego gazu ziemnego w źle wentylowanych pomieszczeniach ma być porównywana do palenia papierosów

Ponadto gaz ma się przyczynić do zwiększonego ryzyka zachorowania na astmę (aż 42 proc.), chorób krążenia i chorób płuc. Jak się okazuje sama obecność kuchenki może być szkodliwa, według badań trzy czwarte emisji metanu miało miejsce gdy urządzenia były wyłączone. Niespalony gaz ma zawierać 21 różnych substancji zanieczyszczających powietrze m.in. toluenu, heksenu czy benzenu, które są bezpośrednią przyczyną anemii, zaburzeń rozrodczości czy nowotworów. Dr n. med. Tadeusz Jędrzak dodatkowo podkreśla fakt, że cząsteczki gazów są na tyle małe, że bez problemowo dostają się do płuc i krwiobiegu. 

Regulacje unijne wymuszą zmiany 

Studenci są takim liderami społecznymi, mogą tą wiedzę później propagować dalej, wśród swoich rówieśników i rodzin. Młodzi ludzie też nie są tak bardzo sceptycznie nastawieni do wszelkich nowinek. Na razie nie umiemy przekazywać tych informacji przez to, że w Polsce przez długi czas gaz był promowany jako ekologiczne źródło energii i istniały dopłaty do pieców gazowych. Wiem też, że nie wszyscy będą mieli możliwość zmiany i duża część społeczeństwa będzie wykluczona, ponieważ stare budownictwo nie pozwala na instalację elektrycznej kuchenki. Jednak nowe regulacje unijne i tak zmuszą ludzi do stosowania kuchenek elektrycznych w niedalekiej przyszłości, więc im wcześniej zaczniemy tą dyskusję tym wcześniej przygotujemy ludzi to takich drastycznych zmian podsumowała wydarzenie dr Elżbieta Czapka

Czym jest PTPZ?

Polskie Towarzystwo Programów Zdrowotnych jest niezależną organizacją, której celem jest tworzenie i realizacja dobrej jakości programów zdrowotnych wdrażanych do praktyki samorządowej na poziomie lokalnym oraz regionalnym. Naukowcy zapewniają, że nie promują żadnej marki produktów elektrycznych. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

misio 10.05.2024 18:55
To co zrobią "szkoły gotowania na gazie"?!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama