Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Szpitalne posiłki czekają duże zmiany. Jak będzie wyglądać dieta pacjentów?

Ministerstwo Zdrowia wprowadza nowe przepisy dotyczące żywienia pacjentów w szpitalach, które zaczną obowiązywać od października 2025 roku. Dobrze zbilansowana dieta ma przyspieszyć powrót do zdrowia, skrócić czas hospitalizacji i obniżyć koszty leczenia.
Szpitalne posiłki czekają duże zmiany. Jak będzie wyglądać szpitalna dieta?
Od października nowe przepisy dotyczą żywienia pacjentów w szpitalach. Zobacz, jakie zmiany czekają szpitalne posiłki i co powinno się znaleźć na talerzu

Autor: Canva | Zdjęcie ilustracyjne

Nowe przepisy Ministerstwa Zdrowia dotyczą żywienia pacjentów w szpitalach

Ministerstwo Zdrowia przygotowało projekt rozporządzenia regulującego zasady żywienia pacjentów w szpitalach. Nowe przepisy mają wejść w życie w październiku 2025 roku i zastąpić dotychczasowy program „Dobry posiłek”, który pilotażowo poprawiał jakość szpitalnych dań. Cel został osiągnięty, bo posiłki się poprawiły. Do programu – przypomnijmy  – przystąpiło prawie 600 szpitali.

CZYTAJ TEŻ: Szpital w Człuchowie źle zarządzany? Radna pokazała w trakcie sesji... zdjęcia zwłok

Dlaczego odpowiednie żywienie pacjenta jest tak ważne?

„Dobrze odżywiony pacjent szybciej wraca do zdrowia, co skraca czas pobytu w szpitalu i obniża koszty leczenia” – podkreśla Ministerstwo Zdrowia. Niedożywienie lub niewłaściwa dieta mogą natomiast wydłużać rekonwalescencję i pogarszać stan zdrowia pacjenta.

Ile posiłków dziennie i jakie składniki muszą się znaleźć na talerzu?

Nowe przepisy przewidują podawanie posiłków 3-5 razy dziennie, w zależności od zaleceń lekarza lub dietetyka. Każdy posiłek musi zawierać co najmniej jedną porcję białka pochodzącego z mięsa, jaj, roślin strączkowych lub roślinnych zamienników białka zwierzęcego.

Dodatkowo do każdego posiłku należy podawać wodę lub napój. Kompoty mogą zawierać maksymalnie 5 g cukru na 250 ml, natomiast inne napoje, takie jak kawa i herbata, powinny być serwowane bez cukru. Cukier będzie dostępny oddzielnie dla pacjentów.

Czego nie może być w szpitalnych posiłkach?

Nowe przepisy wykluczają stosowanie w posiłkach dla pacjentów:

  • zasmażek,
  • kostek rosołowych i esencji bulionowych,
  • gotowych baz do zup i sosów,
  • gotowych sosów sałatkowych i dressingów,
  • płynnych i stałych przypraw wzmacniających smak.

Ponadto w każdym posiłku powinny znaleźć się warzywa lub owoce z przewagą warzyw, a część z nich musi być podawana na surowo.

Podsumowanie

Wprowadzenie nowych standardów żywienia pacjentów w szpitalach ma na celu poprawę jakości posiłków, przyspieszenie powrotu do zdrowia i zmniejszenie kosztów leczenia. Nowe przepisy wejdą w życie już w październiku 2025 roku i będą obowiązywać wszystkie placówki medyczne w Polsce.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Joma 13.07.2025 10:06
Wszystko ładnie i pięknie, tylko nigdzie nie ma wytycznych żeby np. obiad docierał do pacjenta gorący. Zimne ziemniaki ze skrzepłym sosem i zimnym pulpetem nie są daniem zachęcającym do zjedzenia. Do tego wszystko gotowane bez soli. Surówki owszem dużo, ale jedyna przyprawa to oliwa. Nawet pokrojony pomidor z koperkiem polany był olejem. Pacjenci proszą o gorące obiady. Na podstawie własnych doświadczeń.

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama
Reklama