Kulinarny konkurs o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki odbywał się już po raz trzynasty. Chodzi o promowanie lokalnych wyrobów, wykonywanych według tradycyjnych receptur, z naturalnych i nieprzetworzonych produktów.
- Chętnie kupujemy towary od regionalnych producentów, wytwarzane tradycyjnymi metodami, a co najważniejsze przy użyciu lokalnych surowców. Doceniamy nieprzetworzoną i ekologiczną żywność. A zwycięskie produkty zachwycają wyglądem, zapachem i smakiem. To prawdziwa kulinarna uczta dla zmysłów
– podkreślił marszałek Mieczysław Struk podczas uroczystości ogłoszenia wyników i wręczenia nagród.
Oto lista nagrodzonych wyrobów:
- ser dojrzewający Kociewski Kamyk wyprodukowany przez serowarnię Radostowskie Rarytasy w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody;
- maślane ogórki kiszone, które zgłosiło gospodarstwo rolne Elżbieta i Ryszard Szurkowscy w kategorii produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami;
- chleb swojski, który zaprezentowała Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Żukowie w kategorii produkty zbożowe i cukiernicze;
- Starka Gdańska wytworzony przez Kartuską Manufakturę Dariusza Wolskiego w kategorii napoje regionalne, w tym alkoholowe i bezalkoholowe;
- Kaczka z żurawiną i złotą renetą przygotowana przez Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata w kategorii inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.
Oprócz tytułu laureata i dyplomu autorzy najlepszych produktów kulinarnych otrzymali pamiątkowe statuetki oraz nagrody w wysokości 2 tys. zł. W trakcie wojewódzkiego finału Konkursu o Bursztynowy laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki wybrano też reprezentantów województwa pomorskiego w 24. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Finał konkursu odbędzie się 27 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.
CZYTAJ TAKŻE: Apetyt na Pomorskie. Smaki dzieciństwa. Pamiętajmy o tradycji, warto do niej wracać
Oto nominowane produkty z naszego regionu:
- szczupak faszerowany w galarecie zgłoszony przez KGW w Marynowach;
- kolbosy jastarnickie wyprodukowany przez Vitapress;
- bytów jasne pełne warzone w Bytów Browar Kaszubski;
- antonówka wyprodukowane przez restaurację Tabun;
- piwo starogdańskie warzone w PG4-BRH Hospitality;
- krambambuli wykonany w Winnym Gronie;
- beza z mlekiem gdańskim przygotowane przez restaurację Magiel;
- kaczka z Żurawiną i złotą renetą zgłoszona przez Gospodarstwo Agroturystyczne Gościna z Kalisk Kościerskich;
- syrop z jagody leśnej wyprodukowany w Fungopolu.

























Napisz komentarz
Komentarze