Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Kulinarny konkurs Pomorskie Smaki rozstrzygnięty. To uczta dla zmysłów

Rozstrzygnięto 13. edycję konkursu kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego. Laureaci zostali wybrani w pięciu konkursowych kategoriach. Dokonano też nominacji do konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów.
Kulinarny konkurs Pomorskie Smaki rozstrzygnięty. To uczta dla zmysłów

Autor: Łukasz Tokarczyk/mat. prasowe UMWP

Kulinarny konkurs o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki odbywał się już po raz trzynasty. Chodzi o promowanie lokalnych wyrobów, wykonywanych według tradycyjnych receptur, z naturalnych i nieprzetworzonych produktów. 

- Chętnie kupujemy towary od regionalnych producentów, wytwarzane tradycyjnymi metodami, a co najważniejsze przy użyciu lokalnych surowców. Doceniamy nieprzetworzoną i ekologiczną żywność. A zwycięskie produkty zachwycają wyglądem, zapachem i smakiem. To prawdziwa kulinarna uczta dla zmysłów 
– podkreślił marszałek Mieczysław Struk podczas uroczystości ogłoszenia wyników i wręczenia nagród. 

Oto lista nagrodzonych wyrobów:

  • ser dojrzewający Kociewski Kamyk wyprodukowany przez serowarnię Radostowskie Rarytasy w kategorii produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody;
  • maślane ogórki kiszone, które zgłosiło gospodarstwo rolne Elżbieta i Ryszard Szurkowscy w kategorii produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami;
  • chleb swojski, który zaprezentowała Gminna Spółdzielnia Samopomoc Chłopska w Żukowie w kategorii produkty zbożowe i cukiernicze;
  • Starka Gdańska wytworzony przez Kartuską Manufakturę Dariusza Wolskiego w kategorii napoje regionalne, w tym alkoholowe i bezalkoholowe;
  • Kaczka z żurawiną i złotą renetą przygotowana przez Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata w kategorii inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi.

Oprócz tytułu laureata i dyplomu autorzy najlepszych produktów kulinarnych otrzymali pamiątkowe statuetki oraz nagrody w wysokości 2 tys. zł. W trakcie wojewódzkiego finału Konkursu o Bursztynowy laur Marszałka Województwa Pomorskiego Pomorskie Smaki wybrano też reprezentantów województwa pomorskiego w 24. edycji konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Finał konkursu odbędzie się 27 września podczas Targów Smaki Regionów w Poznaniu.

CZYTAJ TAKŻE: Apetyt na Pomorskie. Smaki dzieciństwa. Pamiętajmy o tradycji, warto do niej wracać

Oto nominowane produkty z naszego regionu:

  • szczupak faszerowany w galarecie zgłoszony przez KGW w Marynowach;
  • kolbosy jastarnickie wyprodukowany przez Vitapress;
  • bytów jasne pełne warzone w Bytów Browar Kaszubski;
  • antonówka wyprodukowane przez restaurację Tabun;
  • piwo starogdańskie warzone w PG4-BRH Hospitality;
  • krambambuli wykonany w Winnym Gronie;
  • beza z mlekiem gdańskim przygotowane przez restaurację Magiel;
  • kaczka z Żurawiną i złotą renetą zgłoszona przez Gospodarstwo Agroturystyczne Gościna z Kalisk Kościerskich;
  • syrop z jagody leśnej wyprodukowany w Fungopolu.
Fot. Łukasz Tokarczyk/mat. prasowe UMWP
Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama
Reklama