Kociewski Festiwal Zupy 2025. Kto może wziąć udział?
Do udziału w Kociewskim Festiwalu Zupy zgłosić mogą się 2-osobowe drużyny (KGW, grypy nieformalne, rodziny, punkty gastronomiczne itp.). Należy wypełnić kartę zgłoszeniową oraz przygotować zupę. To tak największym skrócie.
Drużyny, które zgłoszą swój udział, rywalizować będą o Nagrodę Główną i tytuł „Mistrz Kociewskiej Zupy 2025” oraz Nagrodę Publiczności. Co ważne, jedna drużyna przygotowuje tylko jedną zupę. Warto więc zastanowić się, która kociewska zupa ma największe szanse podbić podniebienia jurorów oraz publiczności. Każda drużyna powinna przygotować 15 litrów zupy, z tej ilość litr przeznaczony zostanie do degustacji dla komisji oceniającej walory smakowe.

- Zupa powinna zostać dostarczona na Festiwal gotowa do spożycia w odpowiednim pojemniku, aby nie było zastrzeżeń co do higieny – informują organizatorzy wydarzenia. - Wskazane jest przygotowanie jakiegoś wyróżnika z nazwą drużyny, jak baner, koszulka, fartuch czy czapka. Uczestnicy rywalizacji powinni przygotować również krótką informację do prezentacji na scenie zawierającej przepis, charakterystykę i sposób przygotowania zupy. Należy również zapewnić sobie urządzenie do podgrzania zupy. Zasilanie będzie dostępne.
Zgłoszenia do 18 lipca
Zgłoszenia drużyn do udziału w Kociewskim Festiwalu Zupy – Czarna Woda 2025 można dokonać jeszcze do 18 lipca do godz. 16.00. Można to zrobić osobiście w Miejskiej Bibliotece Publicznej w Czarnej Wodzie, telefonicznie pod numerem 695 139 199 lub drogą elektroniczną nad adres: [email protected]

Festiwalowa publiczność mogła posmakować zupę: rybną, kartoflankę kociewską, kociewską zupę mięsno-grzybową, krem z ziemniaków kociewskich, botwinkę, kizer, kociewski garnek, parzybrodę oraz parzybrodę z okraszonymi szturanymi ziemniaczkami i chłodnik z cukinii.
Parzybroda z Czarlina najlepsza w 2024 roku
Jury w składzie: Lucyna Herold, Barbara Kropidłowska, Agnieszka Olszowa, Adam Gradowski i Mirosław Szramka przyznało tytuł Mistrza Kociewskiej Zupy 2024 sołectwu Czarlin, które przygotowało parzybrodę z okraszonymi szturanymi ziemniaczkami. Drużyna w składzie Katarzyna Nikiel i Anna Klimczak, wspierane przez sołtysa Dawida Zielińskiego miała powody do dumy. Jako debiutanci w tym wydarzeniu zgarnęli najważniejszy laur festiwalu.
























Napisz komentarz
Komentarze