Kociewski Festiwal Zupy. Zasady i uczestnicy
Do udziału w Kociewskim Festiwalu Zupy zgłosić się mogły 2-osobowe drużyny (KGW, grypy nieformalne, rodziny, punkty gastronomiczne itp.). W tegorocznej edycji udział weźmie pięć duetów.
- Drużyny rywalizować będą o Nagrodę Główną i tytuł „Mistrz Kociewskiej Zupy 2025”, oraz Nagrodę Publiczności.
Zasady udziału w konkursie są równe dla wszystkich. Każda drużyna przygotowuje jedną zupę w ilości 15 litrów, z czego 1 litr zostanie przeznaczony do degustacji przez komisję oceniającą walory smakowe.
– Zupę trzeba dostarczyć na festiwal gotową do spożycia, w odpowiednim pojemniku, aby nie było zastrzeżeń co do higieny – zaznaczali organizatorzy wydarzenia. – Wskazane jest stworzenie jakiegoś wyróżnika z nazwą drużyny, jak baner, koszulka, fartuch czy czapka. Uczestnicy rywalizacji powinni również przygotować krótką informację do prezentacji na scenie, zawierającą przepis, charakterystykę i sposób przygotowania zupy. Należy również zapewnić sobie urządzenie do podgrzania potrawy.
Kto zostanie Mistrzem Kociewskiej Zupy 2025?
- Mistrzem Kociewskiej Zupy w 2024 roku zostało sołectwo Czarlin za parzybrodę z okraszonymi szturanymi ziemniaczkami.
O prymat walczyło 10 drużyn z różnych zakątków Kociewia. Tym razem może konkurentów do tytułu jest mniej, ale i tak rywalizacja będzie na najwyższym poziomie.
Ubiegłoroczne jury pracowało w składzie:
- Lucyna Herold,
- Barbara Kropidłowska,
- Agnieszka Olszowa,
- Adam Gradowski
- i Mirosław Szramka.
Kto tym razem będzie oceniał przygotowane potrawy, okaże się już w sobotę, 26 lipca.
























Napisz komentarz
Komentarze