Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Kociewski Festiwal Zupy w Czarnej Wodzie 2025. Kto zostanie mistrzem?

Na stadionie w Czarnej Wodzie już w sobotę, 26 lipca odbędzie się czwarta edycja Kociewskiego Festiwalu Zupy – wyjątkowego wydarzenia kulinarnego na Kociewiu. W tym roku o tytuł Mistrza Kociewskiej Zupy 2025 powalczy pięć drużyn z powiatu starogardzkiego. Start wydarzenia zaplanowano na godzinę 16:00. W ubiegłym roku tytuł zgarnęli debiutanci z sołectwa Czarlin w gminie Tczew.
Mistrzowie Kociewskiej Zupy w 2024 roku
Mistrzem Kociewskiej Zupy w 2024 roku zostało sołectwo Czarlin za parzybrodę z okraszonymi szturanymi ziemniaczkami

Autor: UM Czarna Woda

Kociewski Festiwal Zupy. Zasady i uczestnicy

Do udziału w Kociewskim Festiwalu Zupy zgłosić się mogły 2-osobowe drużyny (KGW, grypy nieformalne, rodziny, punkty gastronomiczne itp.). W tegorocznej edycji udział weźmie pięć duetów.

  • Drużyny rywalizować będą o Nagrodę Główną i tytuł „Mistrz Kociewskiej Zupy 2025”, oraz Nagrodę Publiczności

Zasady udziału w konkursie są równe dla wszystkich. Każda drużyna przygotowuje jedną zupę w ilości 15 litrów, z czego 1 litr zostanie przeznaczony do degustacji przez komisję oceniającą walory smakowe.

– Zupę trzeba dostarczyć na festiwal gotową do spożycia, w odpowiednim pojemniku, aby nie było zastrzeżeń co do higieny – zaznaczali organizatorzy wydarzenia. – Wskazane jest stworzenie jakiegoś wyróżnika z nazwą drużyny, jak baner, koszulka, fartuch czy czapka. Uczestnicy rywalizacji powinni również przygotować krótką informację do prezentacji na scenie, zawierającą przepis, charakterystykę i sposób przygotowania zupy. Należy również zapewnić sobie urządzenie do podgrzania potrawy.

Kto zostanie Mistrzem Kociewskiej Zupy 2025?

  • Mistrzem Kociewskiej Zupy w 2024 roku zostało sołectwo Czarlin za parzybrodę z okraszonymi szturanymi ziemniaczkami

O prymat walczyło 10 drużyn z różnych zakątków Kociewia. Tym razem może konkurentów do tytułu jest mniej, ale i tak rywalizacja będzie na najwyższym poziomie.

Ubiegłoroczne jury pracowało w składzie: 

  • Lucyna Herold,
  • Barbara Kropidłowska,
  • Agnieszka Olszowa,
  • Adam Gradowski
  • i Mirosław Szramka.

Kto tym razem będzie oceniał przygotowane potrawy, okaże się już w sobotę, 26 lipca.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
ReklamaNewsletter Zawsze Pomorze - zapisz się
Reklama