Marnowanie jedzenia w święta. Skala problemu w Polsce
Z badania firmy wpływu społecznego Too Good To Go oraz sondażowni Opinia24 wynika, że aż 63 proc. Polaków przygotowuje na święta więcej jedzenia, niż jest w stanie zjeść w ciągu trzech dni. Efekt? Między 23 a 30 grudnia 83 proc. osób pozbywa się nadmiaru żywności.
W tym okresie do śmietników trafia 61,7 tys. ton jedzenia, co oznacza średnio 1,6 kg na osobę. To znacznie więcej, niż deklarujemy w ankietach.
– – Nasze badania są dowodem, że marnujemy znacznie więcej jedzenia, niż nam się wydaje, a deklaracje często różnią się od rzeczywistości. Do 26 grudnia wyrzucamy resztki jedzenia po przygotowaniu potraw świątecznych, z kolei od 27 grudnia główną przyczyną marnowania jest zepsucie się żywności – komentuje cytowana przez serwis esgtrends.pl Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go. – podkreśla Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go, cytowana przez serwis esgtrends.pl.
CZYTAJ TEŻ:Karp królem Wigilii? Już nie. Polacy coraz częściej wybierają inne ryby
Najwięcej jedzenia wyrzucamy w Wigilię
Najbardziej problematycznym dniem jest 24 grudnia. To właśnie wtedy do koszy trafia najwięcej jedzenia – przede wszystkim ryb. W kolejnych dniach świąt sytuacja wygląda następująco:
- 25 i 26 grudnia – dominują wyrzucane zupy,
- 27 grudnia – najczęściej wylewane są resztki napojów,
- 30 grudnia – aż 65 proc. Polaków nadal ma w lodówce świąteczne potrawy, z których wiele ostatecznie zostaje wyrzuconych.
Jakie produkty marnujemy najczęściej?
Na czele listy produktów, które Polacy wyrzucają najczęściej w święta, znajdują się:
- warzywa i owoce – 10,9 tys. ton,
- zupy – 9,69 tys. ton,
- napoje – 7,7 tys. ton,
- gotowe potrawy wieloskładnikowe – 7,6 tys. ton,
- ryby – 5,42 tys. ton.
Najrzadziej wyrzucamy słodycze i desery (4 tys. ton) oraz sosy (0,95 tys. ton).
Dlaczego Polacy wyrzucają jedzenie po świętach?
Respondenci badania wskazali kilka głównych powodów marnowania żywności:
- niezagospodarowanie resztek z gotowania – 33 proc.,
- zepsucie się produktów – 29 proc.,
- utrata świeżości – 18 proc.,
- zbyt duża ilość jedzenia – 12 proc.,
- niechęć do dalszego jedzenia potraw świątecznych – 7 proc.
Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach?
Eksperci Too Good To Go przypominają, że większości strat można uniknąć. Oto kilka prostych sposobów na ograniczenie marnowania jedzenia po świętach:
- podziel potrawy na mniejsze porcje i zamroź,
- wykorzystaj resztki do przygotowania nowych dań, np. sałatek, zapiekanek czy zup,
- przechowuj jedzenie w szczelnych pojemnikach,
- podziel się nadmiarem z rodziną lub znajomymi,
- skorzystaj z lodówek społecznych.
Odpowiednie planowanie, przechowywanie i kreatywne podejście do resztek mogą znacząco zmniejszyć skalę świątecznego marnowania żywności.


















![Zawsze Pomorzanie. Tworzymy portret rodzinny mieszkańców Pomorza [CZ. 9] Zawsze Pomorzanie. Wspólnie tworzymy portret rodzinny mieszkańców Pomorza](https://static2.zawszepomorze.pl/data/articles/sm-16x9-zawsze-pomorzanie-wspolnie-tworzymy-portret-rodzinny-mieszkancow-pomorza-cz-9-1766402928.jpg)






Napisz komentarz
Komentarze