Reklama Energa włącza przyszłość
Reklama
Reklama

Wigilia z rekordem w marnowaniu jedzenia. Polacy wyrzucają tony żywności

Ponad 80 proc. Polaków marnuje jedzenie w okresie świąt Bożego Narodzenia. Do śmietników trafiają dziesiątki tysięcy ton żywności, a najwięcej wyrzucamy w Wigilię. Główne przyczyny to nadmiar przygotowanych potraw oraz psucie się produktów – wynika z badania Too Good To Go i Opinia24.
Wigilia z rekordem w marnowaniu jedzenia. Polacy wyrzucają tony żywności
Ponad 80 proc. Polaków marnuje jedzenie w święta. W Wigilię i po Bożym Narodzeniu do kosza trafiają tony żywności

Autor: Canva | Zdjęcie ilustracyjne

Marnowanie jedzenia w święta. Skala problemu w Polsce

Z badania firmy wpływu społecznego Too Good To Go oraz sondażowni Opinia24 wynika, że aż 63 proc. Polaków przygotowuje na święta więcej jedzenia, niż jest w stanie zjeść w ciągu trzech dni. Efekt? Między 23 a 30 grudnia 83 proc. osób pozbywa się nadmiaru żywności.

W tym okresie do śmietników trafia 61,7 tys. ton jedzenia, co oznacza średnio 1,6 kg na osobę. To znacznie więcej, niż deklarujemy w ankietach.

– Nasze badania są dowodem, że marnujemy znacznie więcej jedzenia, niż nam się wydaje, a deklaracje często różnią się od rzeczywistości. Do 26 grudnia wyrzucamy resztki jedzenia po przygotowaniu potraw świątecznych, z kolei od 27 grudnia główną przyczyną marnowania jest zepsucie się żywności – komentuje cytowana przez serwis esgtrends.pl Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go. – podkreśla Anna Podkowińska-Tretyn z Too Good To Go, cytowana przez serwis esgtrends.pl.

CZYTAJ TEŻ:Karp królem Wigilii? Już nie. Polacy coraz częściej wybierają inne ryby

Najwięcej jedzenia wyrzucamy w Wigilię

Najbardziej problematycznym dniem jest 24 grudnia. To właśnie wtedy do koszy trafia najwięcej jedzenia – przede wszystkim ryb. W kolejnych dniach świąt sytuacja wygląda następująco:

  • 25 i 26 grudnia – dominują wyrzucane zupy,
  • 27 grudnia – najczęściej wylewane są resztki napojów,
  • 30 grudnia – aż 65 proc. Polaków nadal ma w lodówce świąteczne potrawy, z których wiele ostatecznie zostaje wyrzuconych.

Jakie produkty marnujemy najczęściej?

Na czele listy produktów, które Polacy wyrzucają najczęściej w święta, znajdują się:

  • warzywa i owoce – 10,9 tys. ton,
  • zupy – 9,69 tys. ton,
  • napoje – 7,7 tys. ton,
  • gotowe potrawy wieloskładnikowe – 7,6 tys. ton,
  • ryby – 5,42 tys. ton.

Najrzadziej wyrzucamy słodycze i desery (4 tys. ton) oraz sosy (0,95 tys. ton).

Dlaczego Polacy wyrzucają jedzenie po świętach?

Respondenci badania wskazali kilka głównych powodów marnowania żywności:

  • niezagospodarowanie resztek z gotowania – 33 proc.,
  • zepsucie się produktów – 29 proc.,
  • utrata świeżości – 18 proc.,
  • zbyt duża ilość jedzenia – 12 proc.,
  • niechęć do dalszego jedzenia potraw świątecznych – 7 proc.

Co zrobić z jedzeniem, które zostało po świętach?

Eksperci Too Good To Go przypominają, że większości strat można uniknąć. Oto kilka prostych sposobów na ograniczenie marnowania jedzenia po świętach:

  • podziel potrawy na mniejsze porcje i zamroź,
  • wykorzystaj resztki do przygotowania nowych dań, np. sałatek, zapiekanek czy zup,
  • przechowuj jedzenie w szczelnych pojemnikach,
  • podziel się nadmiarem z rodziną lub znajomymi,
  • skorzystaj z lodówek społecznych.

Odpowiednie planowanie, przechowywanie i kreatywne podejście do resztek mogą znacząco zmniejszyć skalę świątecznego marnowania żywności.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaNewsletter Zawsze Pomorze - zapisz się
ReklamaŻyczenia Świąteczne od Radia Gdańsk 2025
Reklama