Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Wiosenna edycja Dobrego Targu w Oklaskach przeszła do historii

Lokalne produkty na medal, wspaniała pogoda, a do tego okazja do spotkań towarzyskich, rekreacji na świeżym powietrzu, a nawet do potańczenia przy dźwiękach muzyki na żywo. Wiosenna edycja Dobrego Targu w Oklaskach przeszła do historii! Było smacznie, zdrowo i przyjemnie.
Dobry Targ, Oklaski Stanisławie 2024
Dobry Targ na dobre wpisał się w kalendarz imprez organizowanych na Kociewiu

Autor: Krystyna Paszkowska I Zawsze Pomorze

W Oklaskach Stanisławie nie zabrakło i tym razem zdrowej żywności od lokalnych rzemieślników, którzy prezentowali swoją ofertę. Były: sery, wędliny, chleby, miody, soki, zakwasy i plony kociewskiej ziemi. Wśród wystawców nie zabrakło także producentów z Kaszub.

Wiosenny Dobry Targ 2024 w Oklaskach Stanisławie za nami!

Na stoisku pasieki Miodolandia miłośników miodów i innych produktów pszczelich nie brakowało, i nie ma się czemu dziwić. W pracowni pszczelej państwo Mirella i Mateusz Browarczykowie łączą troskę o zdrowie z tradycją. Ich produkty to nie tylko miód, ale także inne skarby pasieki, takie jak: propolis, pyłek pszczeli czy pierzga.

– Każda łyżeczka miodu to spotkanie z naturą Żuław! – zapewniali gospodarze pasieki. 

Pierwszą pasiekę rodu Browarczyków założył dziadek pana Mateusza – Stanisław. Tym samym, już trzecie pokolenie pracuje z pszczołami. Pasieka Mirelli i Mateusza Browarczyków liczy około 250 rodzin pszczelich na Żuławach Gdańskich. Jeśli ktoś lubi słuchać opowieści o pszczołach, to bez żadnych limitów mógł czerpać z wiedzy i wspomnień rodzinnych rodu Browarczyków.

Dobry Targ, Oklaski Stanisławie 2024

Niezwykle bogata była także oferta Anny Krużyckiej z Makowej kozy – serów z kociewskiej chaty. Pyszne produkty z niepasteryzowanego koziego mleka z dodatkiem kwiatów, przypraw, ziół kolejny raz podbiły serca i podniebienia w czasie Dobrego Targu. Wybór serów był bardzo bogaty. Można było ich spróbować z dodatkiem pistacji czy czarnuszki. Z zaciekawieniem przyglądano się też „czarnemu” serowi z popiołem spożywczym.

– Ten czarny to pewnie smakuje jak z ogniska albo wędzony – dyskutowali smakosze serów.

– Właściwie bardziej wygląda niż smakuje, ma wyrazisty smak, ale, wbrew pozorom, sery z popiołem zawsze są delikatne – wyjaśniała Anna Krużycka.

Na jej stoisku można było nabyć również ręcznie robione drewniane deski na sery.

Swoje produkty oferował także Jan Napieralski prowadzący ekologiczne gospodarstwo rolne Enco w Podrożu niedaleko Łeby. 

– Na moich polach pojawiały się groch, pszenica, rzepak, facelia – mówił Jan Napieralski. – W 2020 r. gospodarstwo poszerzyło się o rodziny pszczele. W międzyczasie pojawiły się w nim również drzewa i krzewy owocowe (truskawki, czarne porzeczki, świdośliwy, śliwy, jabłonie, grusze, czereśnie), jak i ekologiczny ogród warzywny. Ze zbiorów przygotowujemy różnego rodzaju przetwory, jak oleje, dżemy, kiszonki, lub oferujemy je w pierwotnej formie, jak miód czy groch.

Gospodarz o każdym swoim produkcie opowiadał w szczegółach. Była także okazja do degustacji.

Niezwykłymi aromatami kusiła gości Dobrego Targu Manufaktura Wędliniarska Męczykowscy z Grabówka na Kaszubach. Niewielka rodzinna masarnia swoje produkty tworzy w naturalny sposób – wyrabia mięsa na kiełbasy i wędliny tradycyjnymi metodami, a następnie wędzi je w prawdziwej wędzarni. Wszystko bez ulepszaczy czy sztucznych wypełniaczy.

Starożuławski Czosnek można było natomiast nabyć na stoisku Elżbiety i Waldemara Fidutów z Gospodarstwa Rolnego – Plantacji Czosnku w Nowym Dworze Gdańskim. 

– Sami siejemy, sadzimy, tłoczymy – mówią państwo Fidutowie. – Uprawiamy czosnek już niemal od 30 lat, odnawiamy plantacje z nasion. Wszystkie produkty są robione przez nas. 

Wystarczyło zapytać o ofertę, a gospodarze nie tylko opowiadali o walorach zdrowotnych, ale i podpowiadali, jak ich produkty można wykorzystać w kuchni. Do dyspozycji kupujących były m.in. główki polskiego czosnku, olej lniano-czosnkowy, świetny zamiast masła, pasta czosnkowa (idealny dodatek do: mięs, sosów, makaronów, placków ziemniaczanych, kanapek, potraw z grilla). Do tego kiszony czosnek, czosnek Perlany w bursztynowej zalewie czy starokwas z białego i czerwonego buraka.

Na Dobrym Targu bez problemu można było też znaleźć stoiska z naturalnymi kosmetykami. Bukiet zapachów był zniewalający. A kto zrobił się głodny, mógł skorzystać z oferty gastronomicznej. Powodzeniem cieszyły się gofry, ciasta czy pizza serwowane przez gospodynie z gminy Tczew. 

Na świeżym powietrzu czekały natomiast leżaki. Można było również pograć w tenisa stołowego, a około godz. 17.00 zatańczyć przy dźwiękach muzyki  w wykonaniu Trójmiejskiej Kapeli Swingowej.

Dobry Targ na dobre wpisał się w kalendarz imprez organizowanych na Kociewiu. Wystawcy to sprawdzeni producenci, którym zależy na zdrowiu swoim i innych. Wszystko, co oferowano, było nie tylko zdrowe, ale i smaczne, rośliny natomiast urzekały paletą barw.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama