Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Ziaja kosmetyki kokos i pomarańcza
Reklama

Znamy tegorocznych laureatów „Pomorskich Smaków”

Za nami kolejna edycja kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki”. Specjalna komisja wyłoniła zwycięzców w pięciu kategoriach. Laureaci otrzymali pamiątkowe statuetki oraz nagrody finansowe. A Pomorzanie i turyści mogą kosztować te specjały, podążając według mapy konkursu i regionu
laureaci konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” 2024
Laureaci konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” 2024

Autor: PUM

W konkursie co roku mogą brać udział przedsiębiorcy, koła gospodyń wiejskich, indywidualni wytwórcy oraz gospodarstwa agroturystyczne, jakie na terenie województwa pomorskiego prowadzą działalność w zakresie produkcji żywności. 

– Głównym celem Konkursu Kulinarnego o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego „Pomorskie Smaki” jest popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego naszego regionu, a także promowanie produktów żywnościowych wytwarzanych z poszanowaniem regionalnych tradycji lub przy wykorzystaniu lokalnych surowców. Mamy w regionie wiele wyjątkowych produktów kulinarnych. Warto się nimi chwalić, bo to część naszego pomorskiego dziedzictwa – podkreśla Adam Gawrylik, członek Zarządu Województwa Pomorskiego. 

CZYTAJ TAKŻE: Wybrano Bursztynowe Laury „Pomorskie Smaki” Marszałka Województwa Pomorskiego. Zgłoszeń było aż sześćdziesiąt

– W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono 73 produkty, specjalna komisja oceniła 33 z nich. Wybór nie był łatwy, wszystkie propozycje zasługiwały na wyróżnienie. Ale jak konkurs to konkurs i zwycięzca może być tylko jeden – podkreśla marszałek Mieczysław Struk.

Pomorskie Smaki. Nagrodzeni w poszczególnych kategoriach

Produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym produkty i przetwory: mięsne, z ryb, mleczne i miody: masło sardelowe przygotowane przez Restaurację Gryfon z Jastarni.

masło sardelowe
 Masło sardelowe przygotowane przez Restaurację Gryfon z Jastarni (Materiały prasowe)

Produkty pochodzenia roślinnego, w tym przetwory: owocowe, warzywne, z grzybami: olej rydzowy, którego producentem jest gospodarstwo rolne Katarzyna Mładanowicz „Zdrowe z natury” Rolniczy handel detaliczny.

olej rydzowy
Olej rydzowy, którego producentem jest gospodarstwo rolne Katarzyna Mładanowicz „Zdrowe z natury” Rolniczy handel detaliczny (Materiały prasowe)

Napoje regionalne: Machandel produkowany przez Winne grono, Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków.

Machandel
Machandel produkowany przez Winne grono, Gdańska Wytwórnia Historycznych Smaków (Materiały prasowe)

Produkty zbożowe i cukiernicze: beza z rokitnikiem, którą zaprezentowała Cappucino Cafe z Sopotu.

beza z rokitnikiem
Beza z rokitnikiem, którą zaprezentowała Cappucino Cafe z Sopotu (Materiały prasowe)

Inne produkty, w szczególności łączące surowce roślinne ze zwierzęcymi: zupa rybna Rebionka, przygotowana przez Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata.

zupa rybna Rebionka
Zupa rybna Rebionka, przygotowana przez Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata (Materiały prasowe)

Nagrody laureatom wręczyli marszałkowie województwa pomorskiego Mieczysław Struk oraz Adam Gawrylik. Spotkanie, które odbyło się 8 lipca 2024 r. było także okazją do rozmów o pomorskim dziedzictwie kulinarnym, które jest coraz bardziej doceniane nie tylko w Polsce ale i całej Europie.

Co wyróżnia nagrodzone produkty? Przede wszystkim lokalność i jakość.

– Nasz olej tłoczymy z lnianki, z naszych ekologicznych upraw – mówiła podczas uroczystości Katarzyna Mładanowicz, producentka oleju rydzowego.

Trzeba bowiem pamiętać, że olej rydzowy nie jest tłoczony z grzybów rydzów, ale właśnie z oleistej rośliny o nazwie Licznik Siewny. Równie ważne są składniki są receptury.

CZYTAJ TAKŻE: Apetyt na Pomorskie. Smaki dzieciństwa. Pamiętajmy o tradycji, warto do niej wracać

– Przepis na rebionkę, czyli zupę z ryb słodkowodnych, ma już ponad sto lat. To tradycyjna receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. A tym, co wyróżnia naszą zupę od innych jest to, że zabielamy ją mąką, śmietaną i żółtkiem – opisywała Halina Rogozińska, prezes Kaszubskiego Stowarzyszenia Agroturystycznego Kościerska Chata.

Warto więc odkrywać lokalne smaki i je degustować wg nagrodzonych „wskazówek” produktów i lokalizacji.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama