Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Ziaja kosmetyki kokos i pomarańcza
Reklama

Konfitura z truskawek kaszubskich z Ostrowa na medal! Wyróżnienie dla kury na czarno z fuśką

Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrowa w powiecie kartuskim – jako jedyne z województwa pomorskiego – otrzymało główną nagrodę w ogólnopolskim finale konkursu „Smakujemy Lokalnie”. Pomorze otrzymało też jedno wyróżnienie za kurę na czarno z fuśką i pieczonym buraczkiem z kozim serkiem.

Autor: materiały prasowe

KGW Ostrowo z nagrodą!

Blisko trzysta Kół Gospodyń Wiejskich oraz 79 lokalnych producentów z całej Polski zgłosiło się do drugiej edycji konkursu grantowego organizowanego w ramach programu Carrefour “Smakujemy Lokalnie” pod patronatem Narodowego Instytutu Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Jury konkursu nagrodziło KGW z ośmiu województw. Jedna z przyznanych głównych nagród trafiła na Pomorze, do powiatu kartuskiego. Otrzymało ją Koło Gospodyń Wiejskich z Ostrowa w powiecie kartuskim za konfiturę z kaszubskich truskawek, z których w końcu ten region słynie, gdyż kaszëbskô malëna jest wpisana na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz posiada unijny certyfikat Chronione Oznaczenie Geograficzne. - KGW Ostrowo postanowiło zamknąć ten wyjątkowy smak w słoiku i tak powstała zwycięska konfitura – informują organizatorzy konkursu.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Przez żołądek do serca. Za sprawą gospodyń wiejskich i naszych przodków

- Obok kunsztu przygotowywania dań regionalnych Koła Gospodyń Wiejskich mogą poszczycić się licznymi aktywnościami integrującymi lokalną społeczność wokół kultury i dziedzictwa wsi. Warto wspomnień, że w kultywowaniu tradycji kulinarnej ważna jest także rola lokalnych producentów, których produkty są wysokiej jakości, a rodzaj ich wytwarzania jest ściśle związany z miejscem i tradycyjnym sposobem produkcji. Dzięki takim inicjatywom wzmacniane są więzi lokalnych społeczności, poczucie przynależności do regionu i dumy z dziedzictwa swojej „Małej Ojczyzny” - mówi Elżbieta Osińska-Kassa, pełnomocnik dyrektora w Narodowym Instytucie Kultury i Dziedzictwa Wsi.

Inne nagrodzone potrawy to m.in.: sójka mazowiecka z Wyględ, dzik w ziołach po Dębnowolsku, pierogi z gęsiną i suszonymi śliwkami podane na chmurze musu rabarbarowego, gicz na kapuście z szagówkami czy mazurski sękacz. Aż chciałoby się być w jury tego konkursu.

Przyznano również wyróżnienia. Z kilku przyznanych jedno trafiło również do województwa pomorskiego. Otrzymało je KGW Cisowianki w Cisach za kurę na czarno z fuśką i pieczonym buraczkiem z kozim serkiem.

 „Ten artykuł został wsparty przez program grantowy „Media lokalne na rzecz demokracji” Journalismfund Europe”

JFE


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama