Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Ziaja kosmetyki kokos i pomarańcza
Reklama

Liga Mistrzów wśród restauracji. Gdański lokal z gwiazdką Michelin

Gastronomia w Polsce ma się coraz lepiej. W najnowszym zestawieniu Michelin trzem restauracjom z naszego kraju przyznano gwiazdkę Michelin - jedna z nich jest w Gdańsku. To niezwykle prestiżowe miano przysługuje ścisłej czołówce najlepszych restauracji świata.

Autor: mat. prasowe

„To jak wygrana w Lidze Mistrzów, zrobiliśmy to!” – tak sukces swojej restauracji opisują Paco Perez i Antonio Arcieri. Ich lokal Arco by Paco Perez znajduje się na 33. piętrze Olivia Business Centre. Widok na cały Gdańsk jest oszałamiający. Sam Paco Perez jest właścicielem 5 restauracji uhonorowanych gwiazdkami Michelin.

„Położona na 33. piętrze najwyższego budynku w północnej Polsce restauracja oferuje widoki na Gdańsk i Morze Bałtyckie. Kuchnia jest równie spektakularna, oparta na polskich produktach, napędzana hiszpańskimi smakami i zawierająca kilka włoskich wpływów. Znakomite risotto z jamón jest tego najlepszym przykładem, a ryż nasączony roztopionym tłuszczem zapewnia intensywny, mięsny smak. Obsługa jest płynna i urocza, a karta win jest skarbnicą dla enofilów" - czytamy w opisie na stronie przewodnika Michelin

(Fot. FB Arco by Paco Perez)

Kulinarna gwiazda Pomorza

Jest to pierwsza gwiazdka Michelin dla restauracji z Pomorza. Jednak w Krakowie znajduje się restauracja Bottiglieria 1881, która jako jedyna w kraju ma dwie gwiazdki. Pierwszym lokalem wyróżnionym przez Francuzów w Polsce było Atelier Amaro. Restauracja ta otrzymała gwiazdkę Michelin w 2013 roku. Następną w kolejce była restauracja Senses w Warszawie, a w 2020 r. dołączyła do nich krakowska Bottiglieria 1881. 

Jedna gwiazdka oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii. Z kolei dwie gwiazdki to lokal z rewelacyjną kuchnią warta odwiedzenia, a trzy gwiazdki wskazują na kuchnię tak wyjątkową, że jest warta specjalnej podróży. W najnowszym zestawieniu oprócz Arco by Paco Perez, Michelin wyróżnił również Rozbrat 20 w Warszawie i  Giewont w Kościelisku.

Zielona Gwiazdka Michelin dla Eliksiru

Na uwagę zasługuje także wyróżnienie w postaci Zielonej Gwiazdki Michelin, które trafiło do gdańskiej restauracji Eliksir. Jak przekazano w komunikacie, lokal doceniono za „zaangażowanie w zrównoważone praktyki". 

„Aby wyróżnić restauracje oferujące dobre jedzenie w przystępnych cenach, w tegorocznej selekcji 9 polskich lokali wybrano do Bib Gourmand" - poinformował Przewodnik Michelin na Instagramie. Polskich miejsc z Bib Gourmand  przybyło 9, z czego aż 5 zlokalizowanych jest na Pomorzu

  • 2 w Gdańsku (Treinta y Tres, Hewelke), 
  • 2 w Sopocie (1911 Resturant i Vinissimo
  • i jedna w miejscowości Ciekocinko na Kaszubach (Luneta & Lorneta Bistro Club).  

Przewodnik po świecie od Michelin

Pochodzenie Gwiazdek Michelin jest takie samo jak opon Michelin. W 1900 roku André Michelin opublikował pierwszą edycję przewodnika po Francji, który miał być pomocny dla kierowców przy remontowaniu ich samochodów, znajdowaniu zakwaterowania i miejsc, w których można dobrze zjeść podczas podróży i zwiedzania. 

Przewodnik zawierał adresy stacji paliw, warsztatów samochodowych, sklepów z oponami, informacje na temat cen paliw, wymiany opon i naprawy samochodów. Z czasem ewoluowało to w przewodnik po najlepszych restauracjach świata i tak jest do teraz.

Gwiazdki Michelin są uznawane za najważniejsze wyróżnienie w branży gastronomicznej na świecie i najwyższą ocenę, jaką może otrzymać restauracja. To dla lokalu prestiż i wielka sława, a dla klientów gwarancja najwyższej jakości, dlatego bardzo trudno je zdobyć, a jeszcze trudniej z roku na rok utrzymać.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama