Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Jadalne krajobrazy w przydomowych ogródkach i na balkonach, czyli foodscaping

Foodscaping to termin oznaczający integrację roślin jadalnych z ozdobnymi krajobrazami. Znany od stuleci – w XXI wieku nabiera nowego wymiaru, nie tylko za sprawą pandemii, która w znaczącym stopniu uświadomiła nam, co to znaczy samowystarczalność. Niektórzy twierdzą, że wzrost popularności foodscapingu jest spowodowany zmiennością światowych cen żywności i kryzysem finansowym z lat 2007–2008. Inne relacje sugerują, że jest to związane z urbanizacją.
Co posadzić na balkonie lub loggi?

Autor: Canva | Zdjęcie ilustracyjne

Coraz więcej zwolenników stref warzywno-ziołowych

W najbliższych dekadach 80 proc. populacji zasiedlającej ziemię będzie mieszkało w miastach! Ogródki na dachach i tarasach można dzisiaj spotkać zarówno w Nowym Jorku, jak i w Hongkongu, a prawdziwymi pasjonatami takich rozwiązań okazali się Brytyjczycy, edible landscaping, bo i ta nazwa jest stosowna, ma wielu zwolenników. 

Po wiosennej ofercie, która aktualnie dostępna jest nie tylko w sklepach ogrodniczych, ale również w wielu sieciach popularnych marketów widać, że również u nas mamy już dostęp do produktów potrzebnych do uprawiania najmniejszych nawet ogródków i stref warzywno-ziołowych na balkonach.

Potrzeba im tylko słońca. Większość owoców i warzyw wymaga od 6 do 8 godzin słońca, aby dobrze rosnąć wykształcić plon, który później dojrzeje. Tylko niektóre rośliny, o ciemnozielonych liściach, będą tolerowały stanowiska bardziej cieniste.

Co posadzić na balkonie lub loggi? 

Truskawki i pomidory, te rośliny mogą z powodzeniem być uprawiane na balkonach, jeżeli wybierzemy odpowiednie odmiany. W przypadku pomidorów konieczne jest uwzględnienie podpór do krzaków, bowiem w niektórych dzielnicach mamy naprawdę porywiste wiatry, które mogą zniszczyć rośliny. Truskawki są znakomite do ogrodów pionowych w loggiach czy na tarasach. Sprawdzi się pietruszka, zwłaszcza naciowa: będzie tworzyć piękne, ciemnozielone kępy ażurowych listków. Podobnie – botwinka czy burak liściowy, wiele odmian sałaty, wśród których spotykamy również ozdobne. Podobnie jest z różnymi odmianami czosnku, które mają nie tylko walory smakowe, ale ich kwiaty mogą być prawdziwą ozdobą. Rzodkiewka, rukola, roszponka sprawdzą się przede wszystkim jako uprawy mikrolistków.

Jeżeli do skrzynek dosadzimy popularne kwiaty rabatowe – aksamitki, które występują w wielu odmianach – osiągniemy dwa cele. Te rośliny nie tylko zdobią, ale również chronią przed wieloma szkodnikami uprawy warzywne.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama
Reklama