Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Reklama

Wielka Sobota. Święcenie pokarmów w Grabowie Kościerskim i Starym Bukowcu

Podobno na Kaszubach przed II wojną światową kto chciał poświęcić pokarm w Wielką Sobotę, musiał słać konie po proboszcza. Dziś to wierni przychodzą do kościoła z koszyczkami. W Grabowie Kościerskim i Starym Bukowcu był z nimi nasz fotoreporter.
Fot. Karol Makurat | Zawsze Pomorze

Wielka Sobota to tradycyjny dzień święcenia pokarmów przed Wielkanocą. Zwyczaj ten praktykowany był w Kościele od średniowiecza. Do Polski przywędrował na przełomie XIII i XIV wieku. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi gburzy i szlachcice w Wielka Sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego.

W koszyku powinny znaleźć się: chleb, jajka, sól, wędlina, chrzan, babka wielkanocna i baranek.

Według badań CBOS z 2000 roku w zwyczaju święcenia pokarmów w Wielką Sobotę uczestniczy 95 proc. mieszkańców Polski.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama