Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Festiwal Azjatycki w Gdańsku. Prawdziwa kulinarna rozpusta

Festiwal Azjatycki, Sakura Festival oraz – jakby tego jeszcze było mało – Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych. Te trzy wydarzenia dla koneserów oryginalnych potraw i napitków przez ostatni weekend 9-10 marca odbywały się w tym samym czasie w gdańskiej Polsat Plus Arenie.
Festiwal Azjatycki w Gdańsku

Autor: Karol Makurat | Zawsze Pomorze

Azja i Japonia w Polsat Plus Arenie w Gdańsku

Królestwo smaków, kulinarna rozpusta, uczta dla podniebienia – rozmaicie nazwać moglibyśmy trzy wydarzenia, odbywające się równocześnie w weekend 9-10 marca w salach Polsat Plus Areny w Gdańsku. Łączyło je przeznaczenie dla smakoszy wyjątkowych potraw oraz trunków, z którymi rzadko możemy się zetknąć, chyba że w trakcie turystycznych wojaży.

Festiwal Azjatycki koncentrował się na kuchni dalekowschodniej, czyli nieprzebranych tradycjach Azji. Serwowano potrawy wywodzące się od Persji po Tajlandię i Koreę, od Gruzji po Indie. Z wszelkimi dodatkami, od ostrego chili, poprzez indyjskie curry aż do słodkości.

Jeżeli dla kogoś kontynent azjatycki to za mało, mógł wybrać się na Sakura Festival poświęcony kuchni oraz kulturze kulinarnej Japonii. Nie mogło więc zabraknąć rozmaitych wersji sushi, ulicznych naleśników crepes czy zupy ramen. 

Wreszcie Festiwal Piwa, Wina i Trunków Rzemieślniczych, czyli napitków przygotowywanych w domowych warunkach, na mikroskopijną czasem skalę. Choćby nalewek nastawianych według receptur liczących sobie nawet setki lat.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama