Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Tłusty czwartek 2025. Ruszyło pączkowe szaleństwo! Zobacz, jak powstają te smakołyki

W piekarniach praca wre, a pod cukierniami już od rana ustawiają się tłumy pączkożerców. Nadszedł tłusty czwartek. Z naszą kamerą odwiedziliśmy Piekarnię-Cukiernię „Pellowski”, by pokazać Wam, jak powstają te łakocie. Wyjaśniamy także, skąd wziął się zwyczaj jedzenia pączków.
tłusty czwartek, pączki, Piekarnia-Cukiernia „Pellowski”, Gdańsk 2025
W tłusty czwartek pączków z pewnością wystarczy dla wszystkich

Autor: Robert Rozmus | Zawsze Pomorze

Tłusty czwartek to dzień, w którym każdy może pozwolić sobie na odrobinę łakomstwa i delektować się ulubionymi łakociami. Oczywiście, w sklepach, jak co roku, królują pączki. Nietrudno też znaleźć inne smakołyki, takie jak faworki czy oponki. Nie warto więc walczyć z pokusą, zwłaszcza że zjedzenie choć jednego pączka ma odgonić od nas pecha do końca roku.

Tak powstają pączki. Zobacz film!

Tłusty czwartek pączkami fetuje, a od Popielca ścisły post szykuje

Tłusty czwartek zawsze wypada w ostatni czwartek przed Popielcem, po którym chrześcijanie rozpoczynają 40-dniowy post. Pączkowa tradycja sięga jednak w Europie czasów przedchrześcijańskich. Podobne zwyczaje posiadali już Słowianie. Budzącą się na wiosnę naturę witano, jedząc tłuste, sycące potrawy. 

Ówczesne pączki oczywiście znacząco różniły się od współczesnych wypieków. Wytwarzano je z ciasta chlebowego ze słonymi dodatkami, a zamiast skórki pomarańczowej, przyozdabiały je m.in. skwarki.

Z czasem wytrawne pączki zamieniono na słodkie łakocie, a tradycja ta stała się częścią chrześcijańskiego okresu zapustnego. Stanowi pierwszy dzień ostatków i jest doskonałą okazją, by najeść się do syta oraz popuścić nieco pasa przed nadchodzącym postem.

Na dobry rok

Stary polski zwyczaj nakazuje zjeść w tłusty czwartek chociaż jednego pączka. Ma nam to zapewnić pomyślność przez cały rok. Im więcej zjedzonych pączków, tym większe szczęście w nadchodzących miesiącach. Nie warto więc kusić losu i odmawiać sobie tej przyjemności. W piekarniach pączków nie zabraknie.

Tradycja od pokoleń

By zobaczyć jak powstają pączki, odwiedziliśmy gdańską Piekarnię-Cukiernię „Pellowski”. Zadbała ona, aby wypieków starczyło dla każdego.

tłusty czwartek, pączki, Piekarnia-Cukiernia „Pellowski”, Gdańsk 2025

Rodzinnym zakładem zajmuje się już czwarte pokolenie. Firma rozpoczęła działalność w 1922 roku, kiedy Stanisław Pellowski założył pierwszą piekarnię w Wejherowie. Po wojnie zakład przeniesiono do Gdańska, gdzie funkcjonuje do dziś. 

Obecnie piekarnią kieruje Grzegorz Pellowski, który 23 lata temu przejął działalność po ojcu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
ReklamaNewsletter Zawsze Pomorze - zapisz się
Reklama