Kombucza z Gdyni poleci w kosmos. Projekt mikroSCO
Kombuczowe SCOBY dołączy w locie w kosmos do kiełków rzodkiewki, lucerny, brokuła i koniczyny. Za tym projektem stoi firma AstroFarms z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego Gdynia (PPNT Gdynia), która od lat rozwija innowacje biotechnologiczne oparte na mikroorganizmach. To właśnie ich materiał biologiczny poleci w przestrzeń suborbitalną podczas misji rakiety Perun. SCOBY (to skrót od wyrażenia Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast ), potocznie nazywane grzybkiem do kombuczy, to symbiotyczna kultura bakterii i drożdży, powiązana ze sobą celulozowymi nanowłóknami – odgrywa dużą rolę w fermentacji napojów.
Naszą misją jest tworzenie biotechnologii, które wspierają przyszłe misje kosmiczne, w tym zdrowie i bezpieczeństwo astronautów. Wykorzystując mikroorganizmy jako fabryki bioproduktów, dążymy do dostarczenia optymalnego odżywienia dla tych, którzy żyją w kosmosie. Dlatego zleciliśmy studentom badania nad mikroorganizmami kombuczy.
Łukasz Szydłowski z AstroFarms
W efekcie powstała – jak mówi Szydłowski – kolekcja szczepów pełniących kluczowe funkcje – od produkcji celulozy po wytwarzanie związków terpenowych. – Teraz chcemy sprawdzić, jak ich potencjał można wykorzystać w kosmosie – mówi.
Projekt mikroSCO powstał przy współpracy AstroFarms ze studentami programu Innova Bio Pomorze, którzy przeprowadzili badania nad mikrobiomem kombuczy.

W ramach projektu gdyńskie AstroFarms tworzy m.in.:
- napój probiotyczny AstroBucha,
- prowadzi badania nad roślinami i mikrobiomem w symulowanym regolicie, by w przyszłości opracować systemy podtrzymywania życia w kosmosie (regolit to zwietrzała, luźna warstwa skalna pokrywająca powierzchnię Ziemi i innych planet skalistych oraz księżyców).
Cel misji to badania mikroorganizmów i roślin w warunkach mikrograwitacji
Wyniesienie stworzonego w ramach mikroSCO kobuczowego SCOBY na pokładzie rakiety pozwoli natomiast obserwować, jak warunki mikrograwitacji wpływają na naturalne procesy biologiczne zachodzące w kulturach mikroorganizmów.
Dla studentów i zespołu badawczego z PPNT Gdynia|Bio Laboratorium, koordynującego prace, to ogromna szansa na udział w przedsięwzięciu o międzynarodowym znaczeniu.
Magdalena Malara-Świtońska z PPNT Gdynia
Perun. Rakieta rodem z Gdyni
W kosmos kombuczowe SCOBY poleci rakietą Perun z Centralnego Poligonu Sił Powietrznych w Ustce. To będzie pierwszy suborbitalny start naukowy zrealizowany z terytorium Polski, a – jeśli plany się powiodą – Perun w przyszłości ma stać się mobilną platformą do testowania nowoczesnych technologii i eksperymentów naukowych.
Rakieta suborbitalna Perun to projekt gdyńskiej firmy SpaceForest. Mierzy 11,5 m wysokości, ma 0,45 metra średnicy i waży ok. 970 kg. Potrafi wynieść ładunek o masie do 50 kg na wysokość nawet 150 km, zapewniając kilka minut mikrograwitacji idealnych do testów naukowych i technologicznych.
Rakieta przeszła już testy kwalifikacyjne silnika SF-1000 i jest gotowa do lotu.
Znaczenie misji dla polskiej nauki i przyszłości kosmicznej biotechnologii
Ładunek, który Perun wyniesie na orbitę, składać się będzie ze specjalnej mieszanki kiełków stworzonej na potrzeby projektu przez firmę Toraf:
- rzodkiewki,
- koniczyny inkarnatki,
- brokuła Raab
- i lucerny.
Głównym celem eksperymentu jest sprawdzenie, jak nasiona poradzą sobie po ekstremalnej podróży, narażone są wysoką prędkość, bardzo niską temperaturę, silne promieniowanie UV i obniżone ciśnienie. Po tej podróży nasiona, które leciały rakietą, jak i te z grupy kontrolnej (te, które cały czas były na Ziemi), zostaną umieszczone w identycznych warunkach laboratoryjnych. Badacze sprawdzą, czy po tej „przygodzie” nasiona z Peruna wykiełkują normalnie.
Kiedy start rakiety Perun z kombuczą?
Realizacja misji wyniesienia w przestrzeń kosmiczną ładunków badawczych z całej Polski, w wśród nich kombuczowego SCOBY, planowana jest w najbliższym czasie – jeszcze jesienią tego roku.
























Napisz komentarz
Komentarze