Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Teatr, książka, film, muzeum. A na deser jabłko z kaflowego pieca. Tak smakuje jesień na Pomorzu

Wydanie Magazynu "Zawsze Pomorze na Jesień" zaczynamy od wędrówki przez Gdańsk. Podróż to niezwykła, bo śladami znanego gdańskiego pisarza, bohatera filmu „Mój Gdańsk. Stefan Chwin”. Wędrujemy przez bliskie mu ulice, widoki, obrazy dawnych mistrzów, przez Stefana Chwina i jego żony Krystyny, wspólny Gdańsk, który od lat celebrują, pozornie osobno, ale tak naprawdę zawsze razem.
  • Źródło: Gabriela Pewińska-Jaśniewicz
Teatr, książka, film, muzeum. A na deser jabłko z kaflowego pieca. Tak smakuje jesień na Pomorzu

Autor: Jacek Klejment

Niech i dla nas jesień będzie celebracją, Gdańska, Trójmiasta, Pomorza, celebracją poprzez kulturę. O to nietrudno, czas, gdy po sezonie nieco milkną ulice, pustoszeją plaże jest wyjątkowy. To malarskie ujęcia, w które - jak postaci z płócien dawnych mistrzów - i my spróbujmy się wpisać wędrując przez książki pomorskich autorów, które warto przeczytać, przez spektakle, które trzeba zobaczyć, wystawy, które przeniosą nas w inny świat czy pełne nostalgii fotografie. Ale celebracja Pomorza to też spotkanie przy stole, powrót do tradycji, do dzieciństwa. Do ludzi, którzy tworzą to miejsce. 

Co na deser? Jabłko faszerowane żurawiną i miodem upieczone we framudze kaflowego pieca. Tak smakuje jesień na Pomorzu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
ReklamaNewsletter Zawsze Pomorze - zapisz się
Reklama