jedzenie w PRL

(fot. NAC)

Łupież Breżniewa i inne frykasy. O kuchni PRL

Na to spotkanie wszyscy powinni przyjść pod krawatem, wszak „klient pod krawatem jest mniej awanturujący się”… W czwartek, 23 czerwca gościem Biblioteki Kolonia będzie autorka książki „Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL” Monika Milewska
Gabriela
Pewińska - Jaśniewicz
21.06.2022 / 09:00

Będzie o kuchni PRL. O książkach kucharskich tamtych czasów, o czasopismach poruszających tematykę kulinarną, o filmach, kronikach filmowych z jedzeniem w tle, ale i o zeszytach pełnych zapisków naszych mam i babć, tak zwany „drugi obieg przepisów”. Oczywiście i o tym, że w sklepach nie było nic, a na stole (bywało) wszystko…

Nie zabraknie anegdotek kulinarnych z czasów PRL, także teatralnych. Jeden z aktorów opowiadał na przykład taką historyjkę:

Pamiętam występ Tadeusza Łomnickiego w "Ostatniej taśmie Krappa". A wtedy, tak jak z kawą, były kłopoty z bananami. Tymczasem w jednej ze scen Krapp zaczyna obierać banana... I to był szok dla publiczności! Gdzie w ogóle zdobyli banany?! Jeszcze silniejszy szok widownia przeżyła, gdy Łomnicki rzucił niedojedzonego banana na podłogę! Publiczność zamarła. Myślę, że gdyby ktoś teraz wrzucił do śmietnika diament, nie zrobiłoby to takiego wrażenia”.

PRZECZYTAJ TEŻ: Czerwoni książęta, playboye, towarzysze. Celebryci PRL

Gościem czwartkowego wieczoru (23.06.) w gdańskiej bibliotece Kolonia będzie Monika Milewska, autorka książki  Ślepa kuchnia. Jedzenie i ideologia w PRL”. Opowie mnóstwo zadziwiających, czasem, rzeczy. Na pewno wyjaśni, jaki produkt nazywano w PRL „łupieżem Breżniewa”...

Biblioteka Kolonia, 23 czerwca (czwartek), godz. 18:00, ul. Manifestu Połanieckiego 32-34 w Gdańsku. Wstęp wolny

Wesprzyj nas,

aby mieć wybór, alternatywę i dostęp do obiektywnej, wiarygodnej i rzetelnej informacji.
BEZ PROPAGANDY

Zawsze Pomorze Logo

 

ZAPRENUMERUJ E-WYDANIE

Zaprenumeruj

Komentarze