Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Tak w przyszłości może wyglądać Plac Solidarności w Gdańsku

Pracownia APA Wojciechowski Architekci zdobyła pierwszą nagrodę w konkursie na zagospodarowanie Placu Solidarności w Gdańsku. Komisja konkursowa doceniła projekt za wyraziste uporządkowanie urbanistyczno-architektoniczne przestrzeni placu i jej połączenia z bezpośrednim otoczeniem. Pula nagród wynosiła 110 tys. zł. W grudniu odbędzie się dyskusja publiczna z prezentacją prac.
Tak w przyszłości może wyglądać Plac Solidarności w Gdańsku

Autor: Pracownia APA Wojciechowski Architekci

W konkursie przyznano trzy nagrody główne i dwa wyróżnienia. Priorytetem w ocenie konkursowej było stworzenie spójnej przestrzeń, która podporządkuje się wizji urbanistycznej, jednocześnie poprawiając dostępność i estetykę tego miejsca.

- Mamy do czynienia z przestrzenią, która jest szalenie ważna dla Gdańska – mówiła podczas rozstrzygnięcia konkursu Aleksandra Dulkiewicz, prezydent Gdańska. - Jest elementem naszego DNA. Nie tylko elementem historii, najpierw krwawej, a później pokojowej i radosnej, miejscem, gdzie różne ważne rzeczy się działy, ale też miejscem, gdzie widzimy, jak zmienia się charakter tej części miasta. Z obszaru przemysłowego zmieniło się w takie, gdzie ludzie przychodzą i się spotykają. Widzimy też, jak zmienia się przestrzeń wokół stoczni. Wokół Placu Solidarności i Europejskiego Centrum Solidarności powstają nowe budynki. To miejsce wymaga spójnej koncepcji, ale żeby ona była mądra, potrzebujemy właśnie waszych pomysłów, waszej wiedzy i waszej inspiracji – dodała.

CZYTAJ RÓWNIEŻ: Kolejny konkurs poprawi wygląd Placu Solidarności?

Prace na konkurs można było składać do 14 września. 13 listopada zebrał się sąd konkursowy, który zdecydował o przyznaniu nagród i wyróżnień. W konkursie mogli wziąć udział zarówno doświadczeni architekci, jak i młodzi absolwenci wydziałów architektury uczelni wyższych.

- Zarówno komisja konkursowa, jak i osoby, czy zespoły biorące udział w konkursie miały niełatwy orzech do zgryzienia – zaznaczył Piotr Grzelak, zastępca prezydenta Gdańska. - Plac Solidarności to z jednej strony przestrzeń zabytkowa, która ma już swój kształt. Z drugiej strony jest ona na pograniczu „starego” miasta i tego młodego, które obecnie poddawane jest transformacji. Inicjatywa zrobienia tego konkursu wynikała z potrzeby uporządkowania tej przestrzeni i wpisania jej w kontekst urbanistyczny całego otoczenia - dodał.

Na konkurs wpłynęło 13 prac. Trzy z nich otrzymały nagrody. Komisja konkursowa przyznała także dwa wyróżnienia.

- Ich różnorodność i poziom pozwoliły nam na przedyskutowanie różnych wariantów rozwoju i zmian, które mogłyby nastąpić w przestrzeni Placu i jego okolicy - tłumaczyła dr Monika Arczyńska. - We wszystkich pracach widać bardzo różnorodne podejście uczestników do kształtowania tej przestrzeni. Jedni próbowali ją bardzo wyraziście zdefiniować, inni stawiali na otwartość. Wspólnym motywem jest przede wszystkim sprzeciwianie się betonozie. Każda praca zawierała bardzo dużo zieleni.

We wszystkich pracach widać bardzo różnorodne podejście uczestników do kształtowania tej przestrzeni. Jedni próbowali ją bardzo wyraziście zdefiniować, inni stawiali na otwartość. Wspólnym motywem jest przede wszystkim sprzeciwianie się betonozie. Każda praca zawierała bardzo dużo zieleni.

dr Monika Arczyńska

Zastępca przewodniczącego sądu konkursowego, prof. Jacek Krenz podkreślił, że było to niezwykle trudne zadanie. Trzeba było zderzyć się z tak ważnym i symbolicznym miejscem, jak Pomnik Poległych Stoczniowców.

- Można myśleć kategoriami urbanistyki, w odniesieniu do innych istniejących placów, jednak ten jest wyjątkowy – skomentował prof. Jacek Krenz. - Myślenie w kategoriach klasycznych pierzei właściwie nie miało miejsca i cieszę się, że znalazły się inne rozwiązania, które nie obudowują placu pierzejami.

Pierwszą nagrodę i 40 tys. zł otrzymała Pracownia APA Wojciechowski Architekci; w skład zespołu konkursowego weszli: Szymon Wojciechowski, Dżafar Bajraszewski, Yaroslaw Panasevych, Hubert Natroff, Michalina Dutkowska, Nadia Surowiec, Viktoriia Sliusarenko, Vikor Shupliak, Ostap Ivaniv.

Nagrodę przyznano za wyraziste uporządkowanie urbanistyczno-architektoniczne placu, podzielonego na trzy strefy funkcjonalne: pamięci, zieloną i miejską. Strefę zieloną – wprowadzającą na plac zieleń miejską i parkową, wzmacniającą ramy i charakter placu, jednocześnie oddzielając go od ruchliwych ulic i łącząc z Drogą do Wolności. Strefę miejską – skupioną wokół przebudowanej, uzupełnionej ruchem tramwajowym ulicy Nowomiejskiej. Głównym elementem jest amfiteatralne wzniesienie, które wprowadza atrakcyjny element rozwijający i wzmacniający istniejącą kompozycję placu.

Poznajmy pozostałych laureatów:

II Nagroda (30 tys. zł)

  • Nr porządkowy pracy konkursowej: 7
  • Zespół projektowy to: Tomasz Bekas, Alicja Maculewicz, Jan Matusewicz

III Nagroda (20 tys. zł)

  • Nr porządkowy pracy konkursowej: 4
  • Projekt autorstwa Sławomira Kopy.

Wyróżnienie 1 (10 tys. zł)

  • Nr porządkowy pracy konkursowej: 1
  • W skład zespołu projektowego weszli Łukasz Modrzejewski, Jakub Kozaczenko, Konrad Zaborski.

Wyróżnienie 2 (10 tys. zł)

  • Nr porządkowy pracy konkursowej: 11
  • Zespół projektowy: Roman Ruczyński, Łukasz Bugalski, Barbara Bugalska.

We wtorek, 12 grudnia, odbędzie się dyskusja publiczna z prezentacją prac. Spotkanie w siedzibie SARP – Dwór św. Jerzego o godz. 16.00.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama