Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego w Swornegaciach żyje cały rok

Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego tętni życiem nie tylko w czasie sezonu wakacyjnego. Słynie chociażby z warsztatów wypiekania chleba sworzyńskiego. W środę, na jedne z takich warsztatów, zawita również dziennikarz z redakcji „Zawsze Pomorze”. Będzie okazja więc do rozmowy.
warsztaty chlebowe
Warsztaty pieczenia tradycyjnego kaszubskiego chleba

Autor: GOK Chojnice

W Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego w Swornegaciach od 15 lat regularnie odbywają się warsztaty pieczenia tradycyjnego, kaszubskiego chleba, który wypiekany jest na dziedzińcu w specjalnych chlebowym piecu opalanym drewnem. Rok temu zachwycona warsztatami była chociażby znana aktorka Olga Frycz. - Było suuuuper, a chleb wyszedł przepyszny. Kolejne warsztaty będą z ceramiki a w sierpniu z haftu kaszubskiego i bardzo żałuję, że się na nie załapie, ale tak mówię jakby ktoś przypadkiem się wybierał w sierpniu to może skorzysta. Warto czytać Aktualności Chojnickie i wszystkie obwieszczenia na płotach i słupach żeby być na bieżąco – pisała w wakacje w mediach społecznościowych aktorka. 

CZYTAJ TAKŻE: Wiele propozycji kulinarnych na majówkę nawiązuje do czasów PRL

W tym roku warsztaty pieczenia chleba organizował z okazji 20. urodzin Gminny Ośrodek Kultury. Kilka dni temu w Swornegaciach gości na warsztatach kulinarnych uczniowie Mikroszkoły z Chojnic. A że było to 17 maja, w Światowy Dzień Pieczenia, nie mogło zabraknąć zajęć z pieczenia tradycyjnych wafli na ogniu w żeliwnej gofrownicy. Uczniowie zwiedzili również Kaszubski Dom Rękodzieła Ludowego i poznali historie związane z Kaszubami.

- Zajęcia te cieszą się dużym zainteresowaniem wśród turystów i lokalnych mieszkańców. Na naszych zajęciach chlebowych gościliśmy już Jarosława Kreta - prezentera pogody, dziennikarza telewizyjnego, Karola Okrasę - kucharza prezentera telewizyjnego programów o tematyce kulinarnej czy Olgę Frycz - polską aktorkę i influencerkę. Poza poznawaniem techniki wyrabiania wypieku, podczas gdy chleb jest zaczyniony, odbywa się prelekcja na temat chleba - o jego tradycji i kaszubskim szacunku. Apetyczne wypieki trafiają wraz z certyfikatem piekarza do każdego uczestnika warsztatów. Niesamowity smak i atmosfera zajęć zachęcają do ponownych odwiedzin, na które zawsze serdecznie zapraszamy – informują w Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego.

CZYTAJ TAKŻE: Szparagowa afera majówkowa, czyli sezon na wykwintne warzywo jeszcze trwa

Dyżur reportera "Zawsze Pomorze"

W środę, 22 maja w Kaszubskim Domu Rękodzieła Ludowego odbędą się kolejne warsztaty z pieczenia chleba, na których obecny będzie również dziennikarz Zawsze Pomorze, Olek Knitter. Będzie więc okazja porozmawiać z nim w ramach dyżuru reporterskiego. Podczas warsztatów i wydarzenia będzie on do dyspozycji uczestników i Czytelników. Zapraszamy do spotkania i rozmowy o tematach, którymi warto, by redakcja "Zawsze Pomorze" się zajęła. Przyjdź i spotkaj się z naszym reporterem. 

Fot. GOK Chojnice

„Ten artykuł został wsparty przez program grantowy „Media lokalne na rzecz demokracji” Journalismfund Europe”

JFE

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama