Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Kapusta pekińska wykrywa witaminę C? Naukowcy z PG i PAN zaskakują technologią

Zespół naukowców z Politechniki Gdańskiej oraz Polskiej Akademii Nauk opracował innowacyjny materiał elektrodowy z... resztek kapusty pekińskiej. Może być on wykorzystany do produkcji sensorów służących m.in. do pomiaru poziomu witaminy C w produktach spożywczych i środowisku. To przykład upcyklingu w służbie nauki i zdrowia.
zespół naukowców z Politechniki Gdańskiej i PAN, który stworzył z resztek kapusty pekińskiej materiał do sensorów mogących wykrywać witaminę C
Zespół badawczy: mgr inż. Stefania Wolff, mgr Angelika Łepek, prof. Jacek Ryl, dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, dr inż. Wiktoria Lipińska, dr hab. inż. Andrzej Nowak, prof. PG

Autor: Krzysztof Mystkowski | PG

Kapusta w służbie nauki 

Czy odpady spożywcze mogą mieć drugie życie? Tak! Członkinie koła naukowego RedOX z Politechniki Gdańskiej wspólnie z naukowcami z Instytutu Maszyn Przepływowych PAN dowiodły, że resztki kapusty pekińskiej można przetworzyć w materiały, które mogą być wykorzystane do dalszych badań naukowych lub w przemyśle.

Z pomocą mentorów – prof. Katarzyny Siuzdak (IMP PAN), prof. Andrzeja Nowaka i prof. Jacka Ryla (PG) – zespół opracował nowatorską metodę produkcji aktywnego węgla z dodatkiem miedzi. Ten materiał może posłużyć do wykrywania m.in. kwasu askorbinowego (witaminy C).

dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak
Na zdjęciu dr hab. inż. Katarzyna Siuzdak, prof. IMP PAN, mentorka KN RedOx (fot. Krzysztof Mystkowski | PG)

Sensory to fizyczny lub biologiczny element, którego zadaniem jest wychwytywanie sygnałów z otaczającego środowiska, rozpoznawanie i rejestrowanie ich. Mogą, np., zbierać dane o otoczeniu: temperaturę, ciśnienie, odległość od obiektów czy obecność światła.

Wykazaliśmy, że odpady organiczne po odpowiednim przetworzeniu mogą być używane do produkcji materiałów elektrodowych stosowanych w sensorach.

dr inż. Wiktoria Lipińska z IMP PAN

Jak powstał materiał elektrodowy?

Naukowcy podjęli próbę tzw. upcyklingu kapusty pekińskiej (przetworzenia jej w materiał o większej wartości.

– Najpierw cięłyśmy liście kapusty na kawałki i zanurzałyśmy je w solach miedzi o różnych stężeniach – tłumaczy Angelika Łepek, doktorantka w Szkole Doktorskiej na PG. – Następnie poddałyśmy je pirolizie w obojętnej atmosferze i otrzymywałyśmy proszek z węgla i miedzi, który wykorzystałyśmy do modyfikacji szklanej elektrody węglowej. W kolejnym etapie badałyśmy jej właściwości elektrochemiczne pod względem wykrywania witaminy C, którą w kontrolowany sposób dodawałyśmy do elektrolitu.

mgr inż. Stefania Wolff i mgr Angelika Łepek
Mgr inż. Stefania Wolff (WFTiMS PG i IMP PAN) i mgr Angelika Łepek (WFTiMS PG) (fot. Krzysztof Mystkowski | PG)

Potem udowodniłyśmy, że materiał wytworzony przez nas na bazie odpadów z kapusty może być użyteczny w sensorach do zastosowań spożywczych, czyli do oznaczania stężenia witaminy C w soku owocowym.

mgr inż. Stefania Wolff / doktorantka w Szkole Doktorskiej PG (WFTiMS) i IMP PAN

Publikacja, patenty i dalsze badania

Projekt został opisany w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Sustainable Materials and Technologies” i objęty procedurą patentową. W kolejnych etapach badacze planują:

  • włączenie proszków do matryc polimerowych,
  • drukowanie elektrod do sensorów 3D.

Planujemy dalsze prace nad wykorzystaniem sensorów, m.in. w przemyśle spożywczym i środowiskowym.

prof. Jacek Ryl / opiekun koła RedOX

Naukowcy prowadzili badania w ramach międzywydziałowego koła naukowego RedOX zajmującego się m.in. wykorzystaniem różnych technologii druku 3D w elektrochemii. To pierwsze w Polsce koło naukowe afiliowane przy The Eletrochemical Society.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaZiaja włosy rosinna pielęgnacja
Reklama