Kapusta w służbie nauki
Czy odpady spożywcze mogą mieć drugie życie? Tak! Członkinie koła naukowego RedOX z Politechniki Gdańskiej wspólnie z naukowcami z Instytutu Maszyn Przepływowych PAN dowiodły, że resztki kapusty pekińskiej można przetworzyć w materiały, które mogą być wykorzystane do dalszych badań naukowych lub w przemyśle.
Z pomocą mentorów – prof. Katarzyny Siuzdak (IMP PAN), prof. Andrzeja Nowaka i prof. Jacka Ryla (PG) – zespół opracował nowatorską metodę produkcji aktywnego węgla z dodatkiem miedzi. Ten materiał może posłużyć do wykrywania m.in. kwasu askorbinowego (witaminy C).

Sensory to fizyczny lub biologiczny element, którego zadaniem jest wychwytywanie sygnałów z otaczającego środowiska, rozpoznawanie i rejestrowanie ich. Mogą, np., zbierać dane o otoczeniu: temperaturę, ciśnienie, odległość od obiektów czy obecność światła.
Wykazaliśmy, że odpady organiczne po odpowiednim przetworzeniu mogą być używane do produkcji materiałów elektrodowych stosowanych w sensorach.
dr inż. Wiktoria Lipińska z IMP PAN
Jak powstał materiał elektrodowy?
Naukowcy podjęli próbę tzw. upcyklingu kapusty pekińskiej (przetworzenia jej w materiał o większej wartości.
– Najpierw cięłyśmy liście kapusty na kawałki i zanurzałyśmy je w solach miedzi o różnych stężeniach – tłumaczy Angelika Łepek, doktorantka w Szkole Doktorskiej na PG. – Następnie poddałyśmy je pirolizie w obojętnej atmosferze i otrzymywałyśmy proszek z węgla i miedzi, który wykorzystałyśmy do modyfikacji szklanej elektrody węglowej. W kolejnym etapie badałyśmy jej właściwości elektrochemiczne pod względem wykrywania witaminy C, którą w kontrolowany sposób dodawałyśmy do elektrolitu.

Potem udowodniłyśmy, że materiał wytworzony przez nas na bazie odpadów z kapusty może być użyteczny w sensorach do zastosowań spożywczych, czyli do oznaczania stężenia witaminy C w soku owocowym.
mgr inż. Stefania Wolff / doktorantka w Szkole Doktorskiej PG (WFTiMS) i IMP PAN
Publikacja, patenty i dalsze badania
Projekt został opisany w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Sustainable Materials and Technologies” i objęty procedurą patentową. W kolejnych etapach badacze planują:
- włączenie proszków do matryc polimerowych,
- drukowanie elektrod do sensorów 3D.
Planujemy dalsze prace nad wykorzystaniem sensorów, m.in. w przemyśle spożywczym i środowiskowym.
prof. Jacek Ryl / opiekun koła RedOX
Naukowcy prowadzili badania w ramach międzywydziałowego koła naukowego RedOX zajmującego się m.in. wykorzystaniem różnych technologii druku 3D w elektrochemii. To pierwsze w Polsce koło naukowe afiliowane przy The Eletrochemical Society.
Napisz komentarz
Komentarze