Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama

Choroba Zalewu Wiślanego opanowana. Można spożywać ryby z tego akwenu

Pierwsze w tym roku przypadki choroby Haff na terenie województw pomorskiego i warmińsko-mazurskiego pojawiły się w maju. Jak informuje Pomorski Urząd Wojewódzki, do szpitala trafiło dziesięć osób – wszystkie już zakończyły leczenie szpitalne. Obecnie też nie stwierdza się przeciwwskazań do spożycia ryb poławianych w Zalewie Wiślanym.
Zalew Wiślany
Choroba Zalewu Wiślanego opanowana. Pomorski Urząd Wojewódzki wydał komunikat

Autor: Piotr Piesik | Zawsze Pomorze

Choroba Zalewu Wiślanego opanowana. Czy można jeść ryby?

Przypadki choroby Zalewu Wiślanego pojawiły się na Pomorzu na początku maja. Kilka osób trafiło wówczas do szpitala. Ustalono, że chorzy spożywali duże ilości mięsa ryb złowionych w wodach zalewu. Pobrano próbki ryb z tego akwenu i zlecono badania toksykologiczne w kilku laboratoriach.

Pomorski Urząd Wojewódzki w Gdańsku w środę, 11 czerwca poinformował, że badania próbek ryb, przeprowadzone przez Państwowy Instytut Weterynaryjny-Państwowy Instytut Badawczy w Puławach, nie wykazały niezgodności z przepisami prawa żywnościowego w zakresie zanieczyszczeń toksykologicznych.

Oznacza to, że w badanych próbkach nie odnaleziono pozostałości: pestycydów, produktów leczniczych, metali szkodliwych dla zdrowia, dioksyn, polichlorowanych bifenyli, mikotoksyn, amin biogennych i biotoksyn skorupiaków morskich.

W związku z uzyskanymi wynikami oraz faktem, że od 20 maja nie pojawiły się kolejne przypadki zachorowań, dochodzenie epidemiologiczne zostało zamknięte. Tym samym, nie ma przeciwwskazań do spożywania ryb poławianych w Zalewie Wiślanym.

Sytuacja nadal monitorowana

Biorąc jednak pod uwagę, że choroba Haff – zwana chorobą Zalewu Wiślanego – pojawiła się i wymagała podjęcia powyższych kroków, wojewoda pomorska i wojewoda warmińsko-mazurski cały czas będą współpracować z Głównym Inspektoratem Sanitarnym, w celu prewencyjnego monitorowania sytuacji.

Więcej o autorze / autorach:
Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama