Reklama E-prenumerata Zawsze Pomorze na rok z rabatem 30%
Reklama Przygody Remusa rycerz kaszubski
Reklama

Co tak naprawdę jest w parówkach? Dietetyczka radzi, które wybierać

Większość z nas lubi parówki, ale niewielu zastanawia się, co tak naprawdę kryją w składzie. Czy mogą być zdrowe? Jak wybierać te najlepsze? Dietetyczka podpowiada, na co zwrócić uwagę przy zakupie.
Co tak naprawdę jest w parówkach? Dietetyczka radzi, które wybierać
Parówki mogą być zdrowe, jeśli wybierzesz właściwe. Dietetyczka radzi, jakie kupować, a których unikać

Autor: Canva | Zdjęcie ilustracyjne

Co naprawdę kryją parówki?

Parówki to jeden z najczęściej wybieranych produktów w polskich sklepach. Ich skład może jednak znacząco różnić się w zależności od producenta. Zawierają mięso, tłuszcz, wodę, sól, przyprawy i dodatki technologiczne. Dietetyczka Magdalena Drzewiecka z Centrum Respo tłumaczy, czym się kierować, by wybrać najlepsze.

Jakie parówki są dobre?

Dobre parówki powinny mieć w składzie na pierwszym miejscu mięso, najlepiej co najmniej 90 proc., albo bazować na proporcji 100 g mięsa na 100 g produktu – podkreśla ekspertka.

Warto także zwracać uwagę na zawartość soli – dobre parówki nie powinny mieć jej więcej niż 2 g na 100 g produktu.

Czego unikać w składzie parówek?

Według dietetyczki należy wystrzegać się produktów zawierających:

  • mięso oddzielane mechanicznie (MOM),
  • skóry drobiowe,
  • fosforany, glutaminian sodu i inne dodatki technologiczne,
  • cukier i jego nadmiar w składzie.

Parówki mogą być częścią diety

Choć parówki to produkt przetworzony, mogą znaleźć miejsce w codziennej diecie – również redukcyjnej.

- Nie można powiedzieć, że parówki same w sobie prowadzą do wzrostu masy ciała. Kluczowy jest bilans energetyczny całej diety. Przy zachowaniu deficytu kalorycznego można skutecznie redukować wagę, uwzględniając parówki jako jeden z jej składników – wyjaśnia.

Parówki zdrowe czy niezdrowe?

Specjalistka podkreśla, że nie ma czegoś takiego jak w pełni zdrowa parówka. Można jednak wybierać lepsze jakościowo – z dużą zawartością mięsa, prostym składem i minimalną ilością dodatków. Sporadyczne włączenie ich do diety może być wygodną i szybką opcją.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

ReklamaPrzygody Remusa rycerz kaszubski
ReklamaNewsletter Zawsze Pomorze - zapisz się
Reklama