Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Ziaja kosmetyki kokos i pomarańcza
Reklama

VIII Chmieleńskie Babki Wielkanocne, czyli tradycja ponad wszystko

Do 7 kwietnia 2022 można zgłaszać swój udział w konkursie VIII Chmieleńskie Babki Wielkanocne. Jego ideą jest próba zachowania od zapomnienia starych przepisów i metod przygotowania imponującego wypieku świątecznego.
babki wielkanocne
(fot. Rafał Nowakowski)

Wielkanoc rządzi się swoimi prawami. Jednym z nich jest obowiązkowa obecność na świątecznym stole okazałej baby wielkanocnej. Choć współcześnie atakowani jesteśmy babkami wykonanymi w przemysłowym reżimie w fabryce cukierniczej (jak to się mówi, często w Chinach), to jednak są ludzie, którzy tradycję cenią ponad wszystko i nie pozwolą na zaniknięcie zwyczaju pieczołowitego wypiekania ciasta, bez którego nie wyobrażają sobie tych świąt.

Takimi ludźmi są zarówno organizatorzy konkursu Chmieleńskie Babki Wielkanocne, jak i jego uczestnicy, którzy w wielu przypadkach będą w nim uczestniczyć w tym roku po raz ósmy. Tak, to już ósma edycja konkursu, którego ideą jest próba zachowania od zapomnienia starych przepisów, metod przygotowania imponującego wypieku świątecznego.

W dotychczasowych konkursach swoje miejsce znalazły babki, jak to się mówi, z różnych parafii. Były więc klasyczne babki drożdżowe podane w różnych kształtach. Były babki piaskowe, parzone i majonezowe. Były babki pełne smacznych rodzynek i te wypełnione kolorowymi kawałkami kandyzowanej pomarańczy, czekoladowe, waniliowe i cytrynowe. Wszystkie wykonane przez amatorów, bo taki był warunek udziału w konkursie.

PRZECZYTAJ TEŻ: O zanikającej magii babcinych pączków walczących z tablicą Mendelejewa w pączkach z marketu

Oczywiście, forma i styl  w większości przypadków odbiegają od standardów stosowanych w profesjonalnych cukierniach, ale to właśnie stanowi o wartości imprezy, albowiem to właśnie przy jej okazji pojawiają się zagubione, pożółkłe kartki z zeszytów i wykonane na ich podstawie wypieki pokazujące jaka była prawdziwa kuchnia kaszubska.

Konkurs odbywa się na Kaszubach, które przed „powrotem do macierzy” nie znały zwyczaju święconki. Baba wielkanocna nie była dla Kaszubów częścią obrzędu święcenia pokarmów w dniu  Wielkiej Soboty, a raczej była próbą dowiedzenia, że kończy się czas zimowych wyrzeczeń, postu, a zaczyna się nowe. Baba wielkanocna była, oczywiście obok wędlin, szynek, kiełbas, ucieleśnieniem dobrobytu, do którego warto dążyć.

Trzeba powiedzieć, że w czasach licznych ułatwień, dodatków piekarskich, a choćby nawet wszechobecności mechanizacji w kuchniach, zanika umiejętność tworzenia czegoś z bardzo prostych produktów bazowych. Wielu wykonuje babę wielkanocną wrzucając do misy wielofunkcyjnego naczynia znanej firmy zgodnie z listą pojawiającą się na ekranie urządzenia i dają wiarę w jego możliwości wyrabiania ciasta. Porzucają magię wyrabiania ciasta ręcznie, pozostawiania go do wyrośnięcia w pomieszczeniach, do których nikt poza gospodynią nie mógł wejść, bo ciasto mogło opaść. Robiąc tak tracą bardzo wiele. Tracą klimat świątecznych przygotowań uświęcony latami tradycji przenoszonej z babki na matkę, z matki na córkę. Udział w konkursie może być sposobem na odzyskanie tej magii.

babka wielkanocna

Osobom, które zechcą stanąć do konkursu dedykuję słowa jednego z najbardziej znanych polskich etnografów Zygmunta Glogera, który twierdził, że prawdziwa baba powinna osiągać wysokość około jednego łokcia i być podobna do starszych, dostojnych pań, które dla przyzwoitości zawsze występowały w czepcu.

Ciasta wielkanocne od wieków nie mogły się obejść bez szafranu, który nie tylko nadawał im żółtą barwę, ale – jak utrzymywano – i rozweselał, a były to święta zawsze wesołe, bo zbierała się na nie do ognisk domowych bliższa i dalsza rodzina, a zwłaszcza ci, którzy własnych domów i ognisk nie mieli, gościnnie i serdecznie byli przez bogatszych krewnych przyjmowani.

Zygmunt Gloger / Encyklopedia Staropolska

Konkurs VIII Chmieleńskie Babki Wielkanocne

Organizatorem konkursu jest Gminny Ośrodek Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie.  Skierowany jest on do wszystkich zainteresowanych.

Prezentacja konkursowa Babek Wielkanocnych oraz rozstrzygnięcie konkursu odbędzie się 10 kwietnia 2022 r.  w sali widowiskowej  ul. Gryfa Pomorskiego 20.

W konkursie może wziąć udział każda osoba lub organizacja, która przygotuje babę, babkę lub babeczkę według tradycyjnego przepisu.

PRZECZYTAJ TEŻ: Jaka kiedyś była kuchnia kaszubska?

Zgłaszający ponosi koszty związane z przygotowaniem i dostarczeniem produktu na konkurs. Babki oceni komisja konkursowa. Każdy produkt zostanie oceniony w następujących kategoriach:

  • Smaczna
  • Pulchna
  • Estetyczna
  • Tradycyjna
  • Pomysłowa
  • Bajeczna (kategoria dla dzieci)

Kryteria oceny przez komisje konkursową:

  • Ogólne cechy organoleptyczne babki (smak, zapach, pulchność).
  • Receptura z wykorzystaniem naturalnych składników.
  • Szczególne elementy dekoracyjne związane tradycją wielkanocną.
  • Oryginalność i pomysłowość.
  • Udokumentowanie tradycyjnej receptury (zeszyt z przepisem, książka kucharska wydana co najmniej 25 lat temu itp.)

Zgłoszenia do konkursu należy kierować na adres Gminnego Ośrodka Kultury, Sportu i Rekreacji w Chmielnie ul. Gryfa Pomorskiego 20, 83-333 Chmielno lub mailem – [email protected] do 7 kwietnia 2022 do godz. 16:00.

Upieczoną babkę należy dostarczyć 10 kwietnia 2022 r. w godz. 10:00-12:00 do Domu Kultury w Chmielnie.

Tego samego dnia jury powołane przez organizatora oceni zgłoszone produkty i wybierze najlepsze Chmieleńskie Babki Wielkanocne. Jury będzie obradowało od godz. 12.00. Po rozstrzygnięciu konkursu odbędzie się degustacja konkursowych babek.

UWAGA! Do każdego zgłoszenia należy dołączyć przepis na ,,Babkę Wielkanocną”.

konkurs baby wielkanocne

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama