Choroba Zalewu Wiślanego. Jest nowy komunikat GIS
Instytucje oraz służby odpowiedzialne za bezpieczeństwo sanitarne i zdrowotne mieszkańców Pomorza opublikowały nowy komunikat w sprawie choroby Haff, zwanej też chorobą Zalewu Wiślanego. W poprzednim, z 15 maja, zalecono wstrzymanie się od spożywania w większych ilościach fląder i węgorzy złowionych w Zalewie Wiślanym. To zalecenie obowiązywało do 31 maja.
Badania toksykologiczne pobranych próbek ryb trwają. W ostatnim czasie nie odnotowano nowych przypadków podejrzenia choroby Haff. W związku z tym, nie stwierdza się aktualnie przeciwskazań do spożycia ryb poławianych w Zalewie Wiślanym, z jednoczesnym zaleceniem ich konsumpcji w umiarkowanych ilościach. Jednocześnie, w przypadku wystąpienia objawów choroby w postaci bólu mięśni oraz zmienionej barwy moczu po spożyciu ryb, apeluje się o jak najszybsze zgłoszenie się do lekarza.
Główny Inspektorat Sanitarny
Choroba Zalewu Wiślanego. Kilka osób hospitalizowanych
Przypadki choroby Zalewu Wiślanego pojawiły się na Pomorzu w I dekadzie maja. Kilka osób zostało hospitalizowanych, na szczęście, ich życiu nie zagraża niebezpieczeństwo. Ustalono, że spożywały one duże ilości mięsa ryb złowionych w wodach zalewu. Pobrano próbki ryb z tego akwenu i zlecono badania toksykologiczne w kilku laboratoriach.
– Informacje na temat choroby oraz zasad współpracy z Państwową Inspekcją Sanitarną zostały przekazane do podmiotów leczniczych na terenie kraju. Sytuacja związana z chorobą Haff w dalszym ciągu będzie monitorowana, a w przypadku uzyskania istotnych informacji, w tym wyników badań toksykologicznych ryb, wydany zostanie następny komunikat – pod tą informacją podpisali się: Wojewoda Pomorska, Wojewoda Warmińsko-Mazurski, Główny Inspektor Sanitarny, Pomorski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, Warmińsko-Mazurski Państwowy Wojewódzki Inspektor Sanitarny, Pomorski Wojewódzki Lekarz Weterynarii, Pomorski Wojewódzki Inspektor Ochrony Środowiska oraz Główny Inspektor Rybołówstwa Morskiego.
Czym jest choroba Zalewu Wiślanego? Przyczyny i objawy
W periodyku „Medycyna Pracy” w roku 2021 obszerny materiał o Haff disease (u nas nazywanej chorobą Zalewu Wiślanego) przedstawili Przemysław Paul, Katarzyna Kanclerz, Alicja Kubanek, Andrzej Bałasz i Marcin Renke.
„Choroba Zalewu Wiślanego (Haff disease) jest zespołem objawów spowodowanych rabdomiolizą rozwiniętą po spożyciu niektórych gatunków ryb i skorupiaków. Patofizjologia choroby pozostaje nieznana. Jej ogniska epidemiczne były do tej pory odnotowywane w wielu regionach świata” – czytamy w opracowaniu.
Jego autorzy przywołują też przypadek 38-letniego pacjenta, zawodowego rybaka, u którego wysunięto podejrzenie choroby Zalewu Wiślanego.
Jako objawy chory podawał rozlane bóle mięśniowe, ból głowy, uczucie ucisku w klatce piersiowej, ciemne zabarwienie moczu oraz podwyższone wartości ciśnienia tętniczego. Dominującymi nieprawidłowościami w badaniach laboratoryjnych były podwyższone stężenia kinazy kreatynowej oraz kreatyniny w surowicy krwi. W trakcie hospitalizacji pacjent wymagał leczenia nerko zastępczego. W wyniku zastosowanego postępowania, uzyskano poprawę kliniczną oraz laboratoryjną. Pacjenta wypisano do domu w stanie ogólnym dobrym.
Autorzy opracowania o chorobie Zalewu Wiślanego opublikowanego w 2021 roku w periodyku „Medycyna Pracy”
„Choroba Zalewu Wiślanego powinna być uwzględniana w diagnostyce różnicowej rabdomiolizy. Kluczowe w postawieniu prawidłowej diagnozy jest szczegółowe badanie podmiotowe, a przede wszystkim istotne są pytania o ostatnio spożywane pokarmy oraz narażenie zawodowe” – piszą autorzy opracowania.
Więcej o chorobie Zalewu Wiślanego piszemy w artykule: Zjedli ryby, trafili do szpitala z objawami choroby Zalewu Wiślanego.
Napisz komentarz
Komentarze